Ordkonstskola och eftisledare

01.11.2016 kl. 07:44
Bland de projekt som Sydkustens landskapsförbund drivit genom åren har ordkonsten, som idag finns samlad i Ordkonstskolan, hört till de mest uppskattade. Minst lika viktigt är arbetet för god kvalitet inom svensk småbarnsfostran och utbildning. Sydkusten har också ett helhetsansvar och rollen av expertorganisation för eftisverksamheten i Svenskfinland.

Ordkonstskolan ordnar ordverkstäder runtom i landet där barn i lika åldrar får ge utlopp för sin skaparglädje och hitta sitt eget personliga uttryckssätt. Till ordkonsten hör också sommarläger och olika satsningar i form av festivaler, utställningar och temadagar som tangerar berättande och ordkonst.

- Vi hoppas att man i framtiden kan klippa av ordkonstskolan så att den kan fortsätta som en självständig verksamhet, berättar direktör Agneta Eriksson på Sydkustens landskapsförbund.

Sydkusten jobbar för kultur och utbildning på svenska i sina 16 medlemskommuner. En stor del av den ordinarie verksamheten hos Sydkustens landskapsförbund sker på utbildningsområdet. Där arbetar man bland annat med svårigheten att rekrytera svenskspråkiga lärare till huvudstadsregionen. Ett sätt att underlätta mötet mellan lärare och skolor är Sydkustens årliga ”Nylandsturné”. Under denna får lärarstuderande från Vasa bekanta sig med skolorna och möjliga arbetsgivare i södra Finland.

Sydkustens landskapsförbund är organiserat som en förening där kommunerna är medlemmar. Medlemsavgiften bestäms av antalet svenskspråkiga i kommunen.

- Vårt syfte är att stöda kultur och utbildning på svenska i våra medlemskommuner. Vi är alltså en plattform för kommunerna och tar oss an olika projekt eller gör utredningar. När kommunerna tycker att något borde göras kan de vända sig till oss, berättar Agneta.

När det gäller utmaningarna ser Agneta det allmänna samhällsklimatet som oberäkneligt. Och hon märker hur en allt större ovilja att se behovet av det svenska i samhället breder ut sig.

- Vi lever nog i en liten rädsla att man i kommunerna plötsligt ska tycka att man kan spara bort vår verksamhet. Men vi är nyttiga. Vi upprätthåller sådant som ingen annan skulle göra. Bland annat nätverket för eftisar tillsammans med utbildningsstyrelsen, och så ordnar vi fortbildning för eftisledare.

Sydkustens styrelse utses politiskt, utgående från resultaten i kommunalvalet. Huvuddelen av Sydkustens personal finns i kansliet i Helsingfors. Här arbetar 9 personer och därutöver finns ett tiotal timanställda ordkonstledare. Dessutom finns ett kansli i Pargas med två anställda.

- Det här är en lagom stor organisation. Vi brukar ha en utbildnings- och planeringsdag en gång om året då alla kan träffas och kombinera planering med social samvaro, konstaterar Agneta.

Läs mer

Läs mer om Sydkustens landskapsförbund

Årtal

1998 grundades Sydkustens landskapsförbund då Nylands svenska landskapsförbund och Åbolands kulturråd gick samman

2001 började Sydkusten ordna ordkonst- och fantasiläger

Siffror

16 kommuner är medlemmar i Sydkustens landskapsförbund

70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11