FSS arbetar för jämställdhet

02.11.2016 kl. 09:52
Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) arbetar för att jämställa personer med synnedsättning i kulturellt, socialt och ekonomiskt hänseende. Synskadade har stor nytta av kommunikationsteknologi, men samtidigt är det viktigt att lyfta fram punktskriften, synskadades eget läs- och skriftspråk.

Matthias Jakobsson, organisationsledare på förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) berättar att en av de största bitarna fortfarande är att göra olika sorters information tillgänglig för synskadade.

- De tekniska möjligheterna finns, men en stor del av målgruppen hör till den generation som inte har så stor vana vid att använda tekniska hjälpmedel. Medelåldern för nysynskadade är 82 år, säger Matthias.

Dessutom kan punktskriften aldrig ersättas helt. Snarare har punktskriften fått ett nytt uppsving i och med den moderna tekniken. FSS ordnar kurser i punktskrift och ger ut tidningar i punktskrift. FSS arbetar också aktivt för att trygga utgivningen av finlandssvenska dagstidningar som digitala taltidningar.

Precis som för andra motsvarande förbund är intressebevakning också en viktig del av verksamheten inom FSS.

- Intressebevakningen blir allt viktigare. När ekonomin försämras blir det alltid svårare för personer med funktionsnedsättning att få gehör. Samarbete med aktörer som Synskadades förbund, SAMS och Handikappforum är centrala för att få slagkraft i intressebevakningen, konstaterar Matthias.

FSS samarbetar i sakfrågor med det större och huvudsakligen finskspråkiga Näkövammaisten liitto/Synskadades förbund. Den egna personalen består av 13 personer, och i styrelsen sitter åtta personer. Huvudkansliet finns i Helsingfors och kanslier finns också i Åbo, Ekenäs och på Norrvalla. FSS har sju distriktsföreningar och alla dessa har en anställd på deltid.

Rehabiliteringsverksamheten är en viktig del av FSS. Bland annat ordnar man rehabiliteringskurser, ofta i samarbete med FPA.

- Vi gör också hembesök där situationen för personen med synskada kartläggs och vi ser över vilka kurser och tjänster som kan behövas, berättar Matthias.

Till utmaningarna för förbundet hör åldersstrukturen. Det är vanligt att man blir medlem först kring 90 års ålder. En väldigt liten del av medlemmarna är under 30 år och över hälften är mer än 80 år.

- Det är visserligen mycket positivt att fler yngre inte har synskador. Men som organisation har vi en del logistiska utmaningar till exempel då vi ordnar olika evenemang, säger Matthias.

För att bli medlem ska man ha en synskada på minst 50 % eller en synskärpa som är lika med, eller mindre än 0,3. Men också den som inte är synskadad kan vara med i FSS som stödjande medlem.

Läs mer

Läs mer om FSS, punktskrift, och se en video med tips för ledsagning.

Årtal

1946 grundades organisationen

1972 antogs nuvarande namnet Finlands Svenska Synskadade och förkortningen FSS som används än idag.

2008 flyttade Förbundet Finlands Svenska Synskadade till Synvillan, som finns i Arabiastranden. Tidigare låg kansliet på Nylandsgatan i Helsingfors.

Siffror

6 olika tidningar ger Förbundet Finlands Svenska Synskadade ut regelbundet.

56 procent av medlemmarna i Förbundet Finlands Svenska Synskadade är över 80 år.

1000 exemplar är upplagan i tryckt format för tidningen Finlands Synskadade, som utkommer också som taltidning, i punktskrift och på nätet

3000 synskadade personer i finns det i Svenskfinland, och ungefär 50-60000 i hela landet

1030 medlemmar har Förbundet Finlands Svenska Synskadade. De flesta är synskadade, men kan kan också bli stödjande medlem.

70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11