FRK i Åboland behöver fler medlemmar

16.11.2016 kl. 13:49
Röda korset i Finland är ett offentligrättsligt samfund och en av Finlands största medborgarorganisationer. Det senaste året har varit exceptionellt i och med de stora flyktingvågorna och det finns utrymme för fler att engagera sig.

Annalena Sjöblom, verksamhetsledare vid Åbolands distrikt, berättar att distriktet tidigare hade 1800 medlemmar, men att medlemsantalet har sjunkit och det kommer att krävas mycket jobb för att få det att öka igen. Arbetet har dock redan burit frukt, under år 2015 kunde man konstatera att medlemsantalet redan började öka.

- Inom Röda Korset kan man jobba med värderingar man brinner för. Ca 11 procent av medlemmarna i Finlands Röda kors är svenskspråkiga. Det är ändå sällan några problem med att få folk att ställa upp när det finns konkreta behov, som att till exempel att sortera kläder. Men annan verksamhet, till exempel att ge mentalt stöd, kräver att man går igenom kurser först.

Alla medlemmar är med i en lokalavdelning. Det finns en hel del verksamhet att engagera sig i. Röda Korset stödjer bland annat myndigheter med till exempel efterspaningskedjor som kan kallas in av polisen då någon är försvunnen. Vidare ordnas första hjälpen-utbildningar och man tillhandahåller nödhjälp vid olyckor. Röda Korset driver också vänverksamhet och erbjuder mentalt stöd vid kriser och katastrofer, för att nämna några delar av verksamheten.

Inom Röda korset finns det i Finland tolv distrikt, och Åbolands distrikt är ett av dessa. Distriktet har tio avdelningar, från Iniö till Hitis.

- Distriktets roll är att fungera som länk mellan Röda Korsets centralbyrå och lokalavdelningarna, samt att stöda lokalavdelningarna. Vi ordnar utbildningar, producerar material samt hjälper till med rekryteringar och planering. Och så är vi med ute på fältet en hel del. Men vi behöver inte jobba så mycket med att bygga upp ett brand. Vi har redan gott om synlighet och de flesta har någon sorts kontakt med Röda korset, berättar Annalena.

Ett sådant område är blodgivningen. Varje år får omkring 50 000 patienter hjälp tack vare de över 100 000 frivilliga blodgivare som ger blod genom Röda Korsets försorg.

Röda Korset arbetar också med flyktingmottagning och driver mottagningscentraler. Flyktingvågen under hösten innebar att sju mottagningsställen på en månad utökades till 107 stycken. Också i Åboland fanns beredskapen att snabbt starta en mottagningscentral i Nagu.

- Vi har beredskapen. Det finns planer för hur man hanterar sådana här situationer, konstaterar Annalena.

Distriktet är trots allt inte särskilt stort sett till personalmängd. Åbolands Röda Kors har 4,5 anställda, jämfört med finskspråkiga Varsinais-Suomen Piiris 20 anställda. Det är tack vare bland annat bidrag från RAY som man har resurser att upprätthålla krisberedskap och hantera oväntade situationer.

Läs mer

Läs mer om FRK Åbolands distrikt.

Årtal

1877 grundades Finlands Röda Kors

1935 inledde Åbolands distrikt sin verksamhet

Siffror

260 vänner finns inom Åbolands distrikts vänverksamhet, men det räcker inte riktigt till för behovet.

86 000 medlemmar i Finlands Röda Kors, varav 1800 i Åbolands distrikt.

70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11