Ny strategi gör SFV:s verksamhet tydligare

21.11.2016 kl. 10:41
Svenska folkskolans Vänner (SFV) har länge arbetat med att stödja bildningsarbetet bland finlandssvenskarna. Det är en bred och mångfacetterad uppgift och nu förbereds en ny strategi som ska börja gälla 2018.

Johan Aura, kanslichef, förklarar vad den nya strategin kommer innebära.

- Vi behöver fundera närmare på vem som är den slutgiltige mottagaren av våra insatser. Fast vi stöder en grupp så är det den enskilde som får stödet till godo. Vi måste veta vad som händer ute i samhället, inte bara tycka och tro, utan vi behöver faktamaterial, analyser och rapporter. Besluten måste fattas utifrån påvisade brister som ska åtgärdas.

SFV finns till för att stödja svenskspråkig bildningshöjande verksamhet, och stöder bland annat skolor, daghem, bibliotek, studerande och annan bildningshöjande verksamhet.

- Vi funderar nu på hur vi på bästa möjliga sätt kan använda de resurser som finns. Det gäller att komma ihåg att vi har ett brett fält. Jag tror inte att allt kan vara lika viktigt, utan det gäller att prioritera och välja var vi ska sätta in våra resurser. Därför behöver vi veta vilka problem, brister och missförhållanden som förekommer så att vi, utgående från vårt syfte, kan prioritera och välja vad vi satsar på först, säger Johan.

I samarbete med tankesmedjan Magma har en diger omvärldsanalys tagits fram. Den fungerar som diskussionsunderlag för den framtida strategin.

- Under nästa strategiperiod ska vi finnas där behoven finns. Vi behöver veta vilka behov inom bildningen som finns i regionerna och sedan fundera över vilka bitar SFV kan ta på sig för att bidra till förbättring, säger Johan.

För föreningar är en nyhet att SFV erbjuder gratis mötesutrymmen i Helsingfors, Vasa och Åbo från och med denna höst.

SFV är organiserat som en moderförening och en understödsförening. Moderföreningen har ca 400 medlemmar och nya medlemmar kallas av styrelsen. Däremot kan vem som helst bli medlem i understödsföreningen. Arrangemanget kom till en gång i tiden för att skydda föreningens tillgångar och det finns ett avtal om förhållandet mellan de två föreningarna.

SFV:s verksamhet står på tre olika ben. För det första delar SFV på traditionellt sätt ut medel till olika ändamål. En nyhet från och med denna höst var att förbund och föreningar har ansökningstid i september. Därutöver har SFV har egen utgivning av publikationer och skrifter. Den tredje benet är verksamheten i regionerna. Man träffar också på SFV i olika evenemang som bokmässan i Helsingfors. SFV delar också ut priser samt arrangerar tävlingar, som de litterära Arvid Mörne- och Solveig von Schoultz-tävlingarna och utdelningen av Caj Ehrstedts sångpris.

Läs mer

Läs mer om SFV på www.sfv.fi.

Årtal

1882 grundades SFV

1922 började SFV ge ut tidskriften Svenskbygden

1971 gjordes senaste stadgeändringen som breddade formuleringen av föreningens mål

2015 bytte SFV:s tidskrift Svenskbygden namn till SFV-magasinet

Siffror

400 medlemmar i moderföreningen

9000 medlemmar i understödsföreningen

2,7 miljoner euro delade SFV ut i bidrag under 2015. Dessutom stöder SFV den svenska bildningshöjande verksamheten via sin egen riktade verksamhet.

70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51