Leder vägen mot år 2020

20.01.2017 kl. 13:08
Aktion Österbotten är den aktör som genomför landsbygdsutvecklingsprogrammet Leader i Österbotten. Den nuvarande strategiperioden inleddes 2014 och sträcker sig ända till 2020.

Aktion Österbotten har status som en lokal aktionsgrupp (LAG) inom Leader, vilket innebär att man ansvarar för att implementera den lokala utvecklingsstrategin och delar ut understöd för olika projekt. Verksamhetsledare Mathias Högbacka berättar att föreningens målsättning är att vara en motor för landsbygdsutvecklingen i Österbotten.

- Vi kan stå till tjänst med rådgivning, ordna möten och konferenser samt förmedla information. Dessutom både initierar vi projekt och medverkar i dem. Vi ger också rådgivning gällande webbtjänsten Hyrrä, där olika aktörer kan ansöka om stöd för landsbygdsutvecklingen, säger Mathias.

Vad är då målen som man siktar mot till år 2020? I planen för verksamheten målas en vision upp av Österbottens kusttrakter som ”ett pärlband av lokalt livfulla gemenskaper”. För att möta behoven hos dessa gemenskaper stödjer Aktion Österbotten projekt som förstärker ett flertal områden, från kunskaps- och innovationsmiljö, till socialt kapital och mångsidig näringsstruktur. Såväl de lokala byagemenskaperna som det internationella samarbetet ska stärkas.

I praktiken är Aktion Österbotten en takorganisation för olika föreningar som arbetar med landsbygdsutveckling samt traktens kommuner och samkommuner. Föreningen har sina rötter i den österbottniska frivilligorganisationen Studiefrämjandet, som hade bildats på 1950-talet. Studiefrämjandet fungerade som oregistrerad förening och utgjorde en samlingspunkt för folkrörelserna. Först i slutet på 1990-talet registrerades föreningen, då Finlands inträde i EU öppnade möjligheten att bedriva verksamhet inom EU:s landsbygdsutveckling, Leader. På fältet uppnåddes enighet om att Studiefrämjandet skulle bli det österbottniska verktyget för Leader. År 2009 gick Studiefrämjandet ihop med Svenska Österbottens Byar och organisationen bytte då namn till Aktion Österbotten.

Förutom Leader står Aktion Österbotten också på flera ben. De beviljar även finansiering inom fiske-Leader för liknande utvecklingsåtgärder men med koppling till fiskerinäringen. Dessutom upprätthåller Aktion Österbotten även Byaverksamhet och fungerar som byaverksamhetens centralorganisation i regionen.

- Det är en hel del samverkan mellan olika aktörer, berättar Mathias.

- Ibland är det mycket som krockar. Det brukar vara så att alla gärna vill koordinera, men ingen vill bli koordinerad, konstaterar han med ett skratt.

Läs mer

Lär mer om Aktion Österbotten.

Årtal

2009 bytte Studiefrämjandet i Österbotten namn till Aktion Österbotten i och med sammanslagning med Svenska Österbottens Byar

2013 tog senaste Leader-period slut

2014 – 2020 pågår nuvarande Leader-period

Siffror

60 000 personmedlemmar indirekt genom medlemsorganisationerna räknar Aktion Österbotten med.

11,2 miljoner i Leader-pengar från EU

9,45 miljoner av dessa fördelas till projekt, resten för att upprätthålla administrationen.

3,5 euro per kommuninvånare och år bidrog kommunerna med på verksamhetsområdet under förra Leader-perioden (kommunal medfinansiering som krävs)

70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51