Bygger ömsesidigt förtroende

03.02.2017 kl. 10:59
För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.

Mutual Trust ska bygga upp ömsesidigt förtroende och förbättra samarbetet mellan funktionshindrade och räddningsmyndigheter. Projektet är tvåspråkigt och har fått treårig finansiering av Veikkaus. Därtill har president Sauli Niinistö blivit projektets beskyddare.

- Mutual Trust handlar om att funktionshindrade ska kunna känna sig tryggare till sjöss och ute i naturen. Vi samarbetar med allt och alla, konstaterar verksamhetsledare Ulf Gustafsson.

Under projektets gång ska man både kartlägga räddningsmyndigheternas färdigheter att rädda funktionshindrade och få de funktionshindrade att förbereda sig för olika nödlägen. Tanken är att öppet och fördomsfritt hitta olika praktiska och tekniska lösningar som fungerar, samt genom undervisningsmaterial och övningar omsätta detta i praktiken.

Handikappförbundet har 10 medlemsorganisationer och Handikappförbundet har tre anställda på heltid och en på halvtid.

- Handikappförbundet finns till för att vi funktionshindrade vill påverka och fatta beslut i frågor som rör oss själva. Det är vår akilleshäl, att vem som helst kan representera oss, men vi vill själva vara med och besluta i frågor som rör oss. Vi har bland annat en regel att 60 procent av styrelsemedlemmarna själva ska ha något funktionshinder, förklarar Ulf.

Handikappförbundet ger också ut tidningen SOS Aktuellt, som behandlar frågor om socialpolitik, funktionshinder, hälsovård och närliggande ämnen.

- Vi vill gärna att tidningen får bra spridning och jobbar för att den ska bli en ännu mer överskridande tidning, berättar Ulf.

Av medlemsföreningarna är huvuddelen olika regionala handikappföreningar, men också föreningar med mer övergripande mål. Föreningen Tröskeln rf jobbar till exempel med jämlikhet och mänskliga rättigheter för handikappade, medan föreningen Skipper rf utgörs av funktionshindrade som arrangerar båt- och fisketurer samt utflykter och andra tillställningar med marin anknytning i skärgården på egna villkor.

Läs mer

Läs mer om Handikappförbundet och Mutual trust.

Siffror

800 svenskspråkiga/svenskt teckenspråkiga personmedlemmar har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

2000 medlemmar totalt har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

10 medlemsorganisationer har Finlandssvenska Handikappförbund.

4 – 5 nummer per år ges ut av SOS Aktuellt.

Årtal

1974 grundades Samarbetsrådet i Svenskfinland (SHS) som ett samarbete mellan Folkhälsan och de finlandssvenska handikapporganisationerna.

1998 grundades Finlands Svenska Handikappförbund av tre förbund ur samarbetsrådet.

2003 var utlyst till EU:s handikappår med mottot ”Livet en uppgift för alla”.

2005 startades tidningen SOS Aktuellt upp i projektform.

77207_t.jpg

Förbundsrundan har kartlagt bredden bland förbunden

De finlandssvenska förbunden representerar tillsammans över 900 000 personer. Verksamheten inom förbunden är bred och omfattande. I Förbundsrundan har förbunden och deras verksamhet nu kartlagts.Läs mera »
06.04.2021 kl. 10:51
76171_t.jpg

Förbundsrundan är igång

NYHET. Förbundsarenan samlar in information av sina medlemsförbund under vårvintern. Målet är att samla information om samtliga förbund och även om behov och utmaningar i förbundsvärlden. Välkomna med i Förbundsrundan! Läs mera »
27.01.2021 kl. 15:44
72409_t.jpg

Kunskap och information om vvs-lösningar

ARTIKEL. Koldioxidsnålt byggande, avloppsvattenhantering och ventilationssystem. VVS Föreningen i Finland samlar alla som jobbar i vvs-branschen och informerar både medlemmar och allmänheten om den vvs-tekniska utvecklingen i vårt land.Läs mera »
02.03.2020 kl. 13:13
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51
56857_t.jpg

Känner du till alla förbund?

NYHET. Studieförbundet har publicerat korta presentationer av alla våra medlemmar. Passa på att bekanta dig med dem!Läs mera »
28.02.2017 kl. 11:10
56710_t.jpg

Satsning på digital utgivning av Studentbladet

Tidningen Studentbladet har många säkert stiftat bekantskap med. Det är Svenska Studerandes Intresseförening (SSI) som ger ut tidningen. Men inte heller Studentbladet har undgått de svårigheter som drabbat många andra papperstidningar. En satsning på digital utgivning står därmed för dörren.Läs mera »
20.02.2017 kl. 14:02
56660_t.jpg

Åbolands hantverk förverkligar hantverksdrömmar

Åbolands hantverk jobbar för det finländska hantverket och den visuella konsten, både i form av hobbyutövning och som företagande. Verksamheten drivs i två olika verksamhetscenter, ett i Pargas och ett i Kimito.Läs mera »
17.02.2017 kl. 07:58
56402_t.jpg

Mångsidig verksamhet och livskraftiga avdelningar

Österbottens svenska distrikt är ett av Röda korsets tolv distrikt. Här är ekonomin stabil och medlemsantalet har börjat öka efter en nedåtgående trend.Läs mera »
07.02.2017 kl. 08:30
56350_t.jpg

Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.Läs mera »
06.02.2017 kl. 07:47