Bygger ömsesidigt förtroende

03.02.2017 kl. 10:59
För räddningsmyndigheterna kan det ofta uppstå ovana situationer ifall den som är försatt i fara har något funktionshinder. Hur ska man till exempel agera ifall båten sjunker och det finns en rullstolsburen person ombord? Finlands Svenska Handikappförbund (FSH) driver som bäst projektet Mutual Trust som ska resultera i material för räddningsmyndigheterna kring hur man agerar när den som är i nöd har ett funktionshinder.

Mutual Trust ska bygga upp ömsesidigt förtroende och förbättra samarbetet mellan funktionshindrade och räddningsmyndigheter. Projektet är tvåspråkigt och har fått treårig finansiering av Veikkaus. Därtill har president Sauli Niinistö blivit projektets beskyddare.

- Mutual Trust handlar om att funktionshindrade ska kunna känna sig tryggare till sjöss och ute i naturen. Vi samarbetar med allt och alla, konstaterar verksamhetsledare Ulf Gustafsson.

Under projektets gång ska man både kartlägga räddningsmyndigheternas färdigheter att rädda funktionshindrade och få de funktionshindrade att förbereda sig för olika nödlägen. Tanken är att öppet och fördomsfritt hitta olika praktiska och tekniska lösningar som fungerar, samt genom undervisningsmaterial och övningar omsätta detta i praktiken.

Handikappförbundet har 10 medlemsorganisationer och Handikappförbundet har tre anställda på heltid och en på halvtid.

- Handikappförbundet finns till för att vi funktionshindrade vill påverka och fatta beslut i frågor som rör oss själva. Det är vår akilleshäl, att vem som helst kan representera oss, men vi vill själva vara med och besluta i frågor som rör oss. Vi har bland annat en regel att 60 procent av styrelsemedlemmarna själva ska ha något funktionshinder, förklarar Ulf.

Handikappförbundet ger också ut tidningen SOS Aktuellt, som behandlar frågor om socialpolitik, funktionshinder, hälsovård och närliggande ämnen.

- Vi vill gärna att tidningen får bra spridning och jobbar för att den ska bli en ännu mer överskridande tidning, berättar Ulf.

Av medlemsföreningarna är huvuddelen olika regionala handikappföreningar, men också föreningar med mer övergripande mål. Föreningen Tröskeln rf jobbar till exempel med jämlikhet och mänskliga rättigheter för handikappade, medan föreningen Skipper rf utgörs av funktionshindrade som arrangerar båt- och fisketurer samt utflykter och andra tillställningar med marin anknytning i skärgården på egna villkor.

Läs mer

Läs mer om Handikappförbundet och Mutual trust.

Siffror

800 svenskspråkiga/svenskt teckenspråkiga personmedlemmar har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

2000 medlemmar totalt har Finlandssvenska Handikappförbunds medlemföreningar tillsammans.

10 medlemsorganisationer har Finlandssvenska Handikappförbund.

4 – 5 nummer per år ges ut av SOS Aktuellt.

Årtal

1974 grundades Samarbetsrådet i Svenskfinland (SHS) som ett samarbete mellan Folkhälsan och de finlandssvenska handikapporganisationerna.

1998 grundades Finlands Svenska Handikappförbund av tre förbund ur samarbetsrådet.

2003 var utlyst till EU:s handikappår med mottot ”Livet en uppgift för alla”.

2005 startades tidningen SOS Aktuellt upp i projektform.

70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11