Finlandssvenska livsmiljöer 2050

09.08.2017 kl. 08:35
PÅ BORDET: De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Det skriver Ann-Sofi Backgren på SFV och rekommenderar alla att delta i Landsbygdsparlamentet i Leppävirta i september.

Text: Ann-Sofi Backgren

Nittiofem procent av Finlands areal definieras som landsbygd i europeiska mått mätt och en stor del av finlandssvenskarna bor de facto på landsbygden och i skärgården. Mycket av den aktivitet som finns inom finlandssvenska föreningar och organisationer har fått sin upprinnelse på landsbygden. Utan den lokala aktiviteten finns inte heller regionala organisationer eller förbund. Därför är det fortsättningsvis viktigt för såväl organisationer på regional nivå som förbund att ha med gräsrotsperspektivet i sin verksamhet speciellt då man siktar in i framtiden.

Runt omkring i Finland pågår många 100-års jubileumssatsningar. Det största ur ett landsbygdsperspektiv är påkommande första veckoslutet i september, 1-3.9 i Leppävirta i Norra Savolax. Landsbygdsparlamentet är uppbyggt enligt rikssvensk modell, ett evenemang i Sverige som samlar breda skaror av aktörer, alltifrån föreningsaktiva till företagare, politiker och tjänstemän. Eftersom Finland är ett tvåspråkigt land är det viktigt att också delar av landsbygdsparlamentet sker på svenska i den helt finskdominerade bygden. Mycket beror på oss själva. Vill vi visa upp oss, vårt engagemang och dela med oss av den kunskap och kompetens vi besitter eller inte. ”Syns man int, så finns man int” som det brukar heta.

För att möjliggöra att finlandssvenska förbund och organisationer kan visa upp sin verksamhet eller intressanta projekt på Landsbygsparlamentet i Leppävirta, bjuder nätverket ”IDNET-Svenskfinland som brobyggare och pilotområde” på konceptet ”Nyfiken på Svenskfinland”. Platsen är redan betald, nu hänger det på er egen aktivitet och vilja. Nätverket kommer också att ordna egna drop-in caféer med bland annat temadiskussioner om att bygga nordiska nätverk och kontakter samt om samhälleligt företagande. Några förbund och organisationer har också lovat bidra med egna temaseminarier, bland annat  lyckad integration, blue care, omställning och om projektet Kungsvägen. Därtill kommer det att ordnas workshops på finska och några på engelska. Under dagarna bjuds det på studiebesök i regionen, diskussioner med inbjudna gäster samt landsbygdsgala. Hela programmet hittar ni på www.maaseutuparlamentti.fi/sv. Men nu gäller det att snabba på, deadline är redan 13.8!

Hur de finlandssvenska livsmiljöerna ser ut år 2050 kan vi bara spekulera i, men med tanke på att Finland är Europas mest rurala medlemsland så kommer landsbygden att vara i en nyckelställning. Detta innebär också att landsbygdens och skärgårdens framtid direkt påverkar den finlandssvenska framtiden och i slutändan även förenings- och organisationslivet på svenska.

Kom med till Leppävirta, låt er inspireras av intressanta diskussioner, bygg nätverk och kontakter till det finska och internationella gäster, bjud på er själva och visa stolt upp det finlandssvenska engagemanget och kunskapen. Bekanta er via spännande utflykter med Savolaxarnas fotspår, umgås under lättsamma former med politiker, tjänstemän, företagare och andra förenings- och organisationsanställda på landsbygdsgalan och på mingelträffar. Hämta mer kunskap från partnerskapstorget och hitta närodlad mat på skördemarknaden. De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Missa helt enkelt inte detta stora evenemang! Välkommen med!

Ann-Sofi Backgren jobbar som specialsakkunnig vid SFV och är koordinator för det finlandssvenska landsbygdsnätverket "IDNET- Svenskfinland som brobyggare och pilotområde" med finansiering från Jord- och skogsbruksministeriet. Hon har växt upp med engagemang i föreningslivet men hennes stora samhällsintresse ledde även till politiskt engagemang alltifrån lokal till internationell nivå. Hon är en utpräglad projektmänniska och vurmar just nu speciellt för storytelling kopplat till såväl kulturarv som världsarv.

 

87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
75830_t.jpg

Webbkurser: Civilsamhället och hållbarhet

NYHET. Filip Wijkström, docent i företagsekonomi och miljöexperten Maria Wetterstrand diskuterade civilsamhällets betydelse för en hållbar framtid under Organisationskonferensen 2020. Nu kan du ta del av deras föreläsningar i efterhand. Läs mera »
02.12.2020 kl. 11:29
75331_t.jpg

Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. Läs mera »
26.10.2020 kl. 08:17
72967_t.jpg

Webbinarium: kom igång med digitala möten

I nuvarande läge är digitala möten inte bara ett alternativ utan ett måste för de flesta förbunden. I april ordnas därmed webbinarier kring hur hålla möten, dela filer och arbeta tillsammans med andra på distans.Läs mera »
27.03.2020 kl. 13:34
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
70682_t.jpg

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.Läs mera »
07.10.2019 kl. 15:00
70165_t.jpg

Medlemsförmån på Svenska Studieförbundet

NYHET. Utnyttja den fina möjlighet SFV har gett åt Svenska studieförbundets medlemmar: att få använda festsalen i SFV-huset G18 kostnadsfritt. Bokningar kan nu smidigt utföras via nätet.Läs mera »
13.09.2019 kl. 11:01