Förväntningar

11.09.2017 kl. 10:49
INGÅNGEN: De flesta har någon slags förväntningar på det mesta. Vi har någon slags bild av vad vi vill ha, och det som inte motsvarar våra förväntningar gör oss besvikna. Utmaningen är ofta att förväntningarna är outtalade eller orealistiska, och en lösning stavas kommunikation, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Projektet Hälsa3 som handlat om arbetshälsa inom tredje sektorn har nyligen avslutats. På avslutningskryssningen talade Sara Haraldsson från Maktsalongen i Sverige om stresshantering och tog bland annat upp förväntningar som en möjlig stressfaktor. Ur en arbetstagares synvinkel kan det leda till stress om man upplever att förväntningarna på en är otydliga. Vi har alla en bild av något slag, och om förväntningarna från arbetsgivarhåll är oklara eller outtalade, så fyller vi lätt i själva med det vi tror att förväntas av oss. Det som kunde vara en liten nätt låda sväller då ut åt alla håll och kanter, och blir mycket större, vilket kan göra oss mycket stressade. Vi upplever att vi borde än det ena, än det andra.

När man lyfter ut förväntningarna på det sättet, är det lätt att se hur de kan svälla ut ur rimliga proportioner. Lösningen är dock väldigt enkel: att tala om det. Om man pratar igenom båda parters förväntningar och sätter ord på dessa, är det också möjligt att följa upp. Har det som förväntades blivit verklighet, eller är det någon som gör mycket mer (eller mindre) än vad som förväntas?

Förväntningar gäller också förbund och organisationer. Vad förväntas av oss? Vad beror de förväntningarna på? Vem förväntar sig vad? Då det finns fler involverade är det kanske inte möjligt att prata om förväntningar med alla, men genom tydlig kommunikation kan man styra förväntningarna. För att kunna kommunicera tydligt krävs det att man själv har svaren. Varför finns det här förbundet och vad gör vi och varför? För även ett förbund eller en organisation kan uppleva stress på grund av otydliga förväntningar.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Var inte en återvändsgränd på internet!” uppmanar some-utbildaren Lisa Gerkman, som leder Synlighet och some med Lisa-gruppen på Svenska studieförbundet den här hösten. Hon rekommenderar att man taggar personer och länkar friskt i inlägg på sociala medier.

72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55
66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08