Förväntningar

11.09.2017 kl. 10:49
INGÅNGEN: De flesta har någon slags förväntningar på det mesta. Vi har någon slags bild av vad vi vill ha, och det som inte motsvarar våra förväntningar gör oss besvikna. Utmaningen är ofta att förväntningarna är outtalade eller orealistiska, och en lösning stavas kommunikation, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Projektet Hälsa3 som handlat om arbetshälsa inom tredje sektorn har nyligen avslutats. På avslutningskryssningen talade Sara Haraldsson från Maktsalongen i Sverige om stresshantering och tog bland annat upp förväntningar som en möjlig stressfaktor. Ur en arbetstagares synvinkel kan det leda till stress om man upplever att förväntningarna på en är otydliga. Vi har alla en bild av något slag, och om förväntningarna från arbetsgivarhåll är oklara eller outtalade, så fyller vi lätt i själva med det vi tror att förväntas av oss. Det som kunde vara en liten nätt låda sväller då ut åt alla håll och kanter, och blir mycket större, vilket kan göra oss mycket stressade. Vi upplever att vi borde än det ena, än det andra.

När man lyfter ut förväntningarna på det sättet, är det lätt att se hur de kan svälla ut ur rimliga proportioner. Lösningen är dock väldigt enkel: att tala om det. Om man pratar igenom båda parters förväntningar och sätter ord på dessa, är det också möjligt att följa upp. Har det som förväntades blivit verklighet, eller är det någon som gör mycket mer (eller mindre) än vad som förväntas?

Förväntningar gäller också förbund och organisationer. Vad förväntas av oss? Vad beror de förväntningarna på? Vem förväntar sig vad? Då det finns fler involverade är det kanske inte möjligt att prata om förväntningar med alla, men genom tydlig kommunikation kan man styra förväntningarna. För att kunna kommunicera tydligt krävs det att man själv har svaren. Varför finns det här förbundet och vad gör vi och varför? För även ett förbund eller en organisation kan uppleva stress på grund av otydliga förväntningar.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Var inte en återvändsgränd på internet!” uppmanar some-utbildaren Lisa Gerkman, som leder Synlighet och some med Lisa-gruppen på Svenska studieförbundet den här hösten. Hon rekommenderar att man taggar personer och länkar friskt i inlägg på sociala medier.

73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16
73253_t.jpg

Nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenans påverkansarbetsgrupp kartlägger vilka medlemsförbund som har representanter som är med och påverkar i statliga, regionala och kommunala organ. För att främja samarbetet mellan dessa och för att stärka påverkansarbetet startas nu ett nätverk.Läs mera »
21.04.2020 kl. 12:50