Min tid i förbundsvärlden

04.12.2017 kl. 10:12
PÅ TAPETEN: Innan sin praktik på Svenska studieförbundet visste Miina Söderholm väldigt lite om förbund i Svenskfinland. Nu efter tre månader som praktikant i kärnan av förbundsvärlden har hon en helt ny uppfattning om de finlandssvenska förbunden.

Text och foto: Miina Söderholm

(På bilden ovan: Anna-Emilie Lindberg, Miina Söderholm, Mari Pennanen och Pernilla Lindroos) 

Då jag på olika evenemang under denna höst fått frågan om vad jag studerar, har människor ofta blivit överraskade av mitt svar, ”folkrätt”. Jag sökte praktikplatsen på Studieförbundet för att testa på något helt annat och för att lära mig nya saker, och det är precis vad jag fått göra. Allt har varit väldigt nytt för mig men samtidigt också roligt och lärorikt.   

Att jobba inom tredje sektorn är annorlunda, det har både sina bra och dåliga sidor. Det kan tidvis vara stressigt då verksamheten ekonomiskt till stor del är beroende av bidrag och stöd från andra, vilket betyder att det alltid finns en liten osäkerhet med i bilden. Men samtidigt skapar detta också en viss samhörighet, de flesta förbund är i samma båt. Och tack vare bland annat Studieförbundets verksamhet kommer dessa förbund allt mera i kontakt med varandra.

Jag har under dessa tre månader som praktikant på Studieförbundet hunnit vara med om mycket. Redan under min första vecka deltog jag tillsammans med verksamhetsledare Mari Pennanen på Delegationen för medborgarsamhällspolitiks möte (KANE), som Studieförbundet stod värd för. Det var minst sagt en spännande start på min praktik här. Utöver detta har det nästan varje vecka varit något intressant evenemang, allt från olika seminarier till nätverksträffar och synlighetsgrupper. Ingen dag var den andra lik. Arbetsuppgifterna var varierande och spännande vilket gjorde att arbetet aldrig kändes tråkigt eller enformigt.

Jag har alltid ansett att det är viktigt att vi i Svenskfinland håller ihop. Vi är en minoritet och för att synas måste vi samarbeta. Även fast jag varit av denna åsikt redan länge har jag aldrig tänkt på det desto mer, aldrig funderat på vad det i praktiken innebär. I och med denna praktik har jag en helt ny syn på Svenskfinland och mera kunskap om hur samarbetet i praktiken sker. Att konstatera att samarbete krävs är lätt, men att sedan i praktiken förverkliga det är mycket svårare.

Jag tror att det är oerhört viktigt att brinna för sitt arbete för att kunna prestera, oavsett bransch eller yrke. Jag har tidigare jobbat med väldigt olika saker, och alltid haft nöjet att jobba med människor som tycker om sitt jobb, och denna praktik var inget undantag. Det har verkligen varit roligt att få jobba tillsammans med veksamhetsledare Mari. Jag har lärt mig massor av henne och varje dag har det känts roligt att komma till jobbet. Speciellt inom tredje sektorn tror jag att det är extra viktigt att ha ett stort intresse för det man gör. Jag har träffar flera anställda inom Studieförbundets medlemsförbund under denna höst och kan konstatera att intresset finns, människor är engagerade i sitt arbete och genuint intresserade av att utvecklas.  

Efter tre månader på studieförbundet har jag en helt ny respekt för tredje sektorn. Arbetet förbunden gör är oerhört viktigt och det har varit inspirerande och motiverande att få jobba tillsammans med människor som brinner för sitt arbete, och det är något jag strävar efter att också göra i framtiden.

Miina Söderholm har varit praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017. 

73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16
73253_t.jpg

Nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenans påverkansarbetsgrupp kartlägger vilka medlemsförbund som har representanter som är med och påverkar i statliga, regionala och kommunala organ. För att främja samarbetet mellan dessa och för att stärka påverkansarbetet startas nu ett nätverk.Läs mera »
21.04.2020 kl. 12:50