Är Svenskfinland trött?

20.12.2017 kl. 15:21
INGÅNGEN. Just inför julledigheten är det säkert fler än jag som är lite tröttare än vanligt. Samtidigt undrar jag om Svenskfinland överlag är tröttare än vanligt. Var är alla pigga finlandssvenska förbund som vågar drömma om en ljus framtid, undrar verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

I en diskussion nyligen var det någon som slängde ur sig att Svenskfinland är för trött. Det finns ingen som orkar med det där lilla extra och ingen som vågar och orkar drömma stort. Det saknas aktiva ledare, det är svårt att få deltagare, det är samma evenemang år efter år och medlemmarna är oengagerade. Allt rullar på som förr, fast lite trögare och lite tröttare. Är det så?

Det är fel att generalisera och dra alla över en kam, men jag tror det finns något i resonemanget. En stor del av det vi kallar Svenskfinland är föreningar, förbund och organisationer. Är dessa trötta? Kan ens en förening eller ett förbund vara trött? Och vad behövs då för att göra förbundet piggt igen? Hur vet man om ett förbund är piggt och vaket?

En form av trötthet förorsakas säkert av den osäkerhet som finansieringsarbetet och projektarbetet för med sig. En annan form av trötthet härstammar säkert från det samhällsklimat som råder, med en allt hårdare retorik och växande klyftor i samhället. En tredje form av trötthet kanske hör till den här tiden på året, då alla inom förbundet jobbat hårt för att genomföra verksamheten och nu tittar tillbaka för att ta itu med redovisningar, verksamhetsberättelse och bokslut.

Samtidigt som förbunden kämpar med och mot allt detta, så är jag övertygad om att det också är där svaret ligger. Människorna inom förbunden får energi och blir piggare av att tillsammans arbeta mot det syfte förbundet har. Och det är okej att vara trött ibland. Också för ett förbund. Utmaningen är att våga vara trött ett tag och vila, men att sedan våga ta itu med att hitta på hur man blir pigg igen. VI behöver pigga, alerta förbund, med medlemmar, förtroendevalda, medarbetare och verksamhetsledare, som orkar och vågar drömma. Efter jul- och nyårsledigheter är jag säker på att vi igen i Svenskfinland har pigga förbund.

Jag önskar er alla en riktigt god och avslappnande jul, ett gott nytt år och vill också tacka alla jag det här året haft äran att få träffa och samarbeta med. Vi återkommer, pigga och glada, nästa år!

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16
73253_t.jpg

Nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenans påverkansarbetsgrupp kartlägger vilka medlemsförbund som har representanter som är med och påverkar i statliga, regionala och kommunala organ. För att främja samarbetet mellan dessa och för att stärka påverkansarbetet startas nu ett nätverk.Läs mera »
21.04.2020 kl. 12:50