Rent mjöl i påsen

18.01.2018 kl. 11:13
PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.

Text: Mia Wikström

På de medlemsträffar som går under namnet Oss bönder emellan, blev jag i januari ombedd att berätta för våra lantbrukare om vad informatören på SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund) jobbar med. Ja, vad jobbar jag egentligen med? Och hur ska jag summera mitt arbete i ett anförande på några minuter? Det är sunt att ibland stanna upp och med utomstående ögon reflektera över sitt eget jobb.

På SLC är vårt huvuduppdrag att bevaka de finlandssvenska jord- och skogsbrukarnas intressen. Här jobbar vi särskilt gentemot beslutsfattare – både riksdag och regering – myndigheter, marknad och olika marknadsaktörer samt handel. Sedan några år tillbaka har arbetet gentemot konsumenterna fått en avsevärt större betydelse i organisation, både på medlemmarnas och på de förtroendevaldas önskemål. Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna.

För några år sedan myntade vi uttrycket ”bakom varje måltid finns åtminstone en bonde”. Det är en bra påminnelse om att maten inte bara kommer till butikshyllan eller restaurangen av sig själv utan har en längre historia – ett ursprung som faktiskt kan spåras tillbaka till åkerkanten och ladugården. Att den finländska maten dessutom är bland den renaste, tryggaste och mest hållbara i Europa och världen måste vi även lyckas kommunicera ut till de finländska konsumenterna. 

Det är skillnad på mat och mat, och hur maten har producerats. När de finländska bönderna kämpar med svag lönsamhet, svag förhandlingsposition, eländigt väder och för att helt enkelt överleva, kommer konsumenternas uppskattning av den finländska maten och konkreta val vid butikshyllan att spela en mycket stor roll. Samtidigt bör även bönderna, tillsammans med industrin och handeln, vara lyhörda för vad konsumenterna vill äta eftersom jordbrukets lönsamhet även har sin grund i utbud och efterfrågan.

Det är rätt naturligt att organisationens konsumentarbete till stora delar vilar på informatörens axlar. Att försöka nå ut till konsumenter är i högsta grad ett kommunikativt arbete. Det gör vi på SLC genom att ta fram och förmedla intressanta fakta om den finländska matproduktionen, bland annat via olika kampanjer och sociala medier. Ni vet, allt det här med att finländska grisar har knorr, vi har nolltolerans mot salmonella, vi har strikta regler för hur produktionsdjur får medicineras och hur växtskyddsmedel får användas. Vi har valt att imagen för den finländska matproduktionen och bonden ska utgå från fakta och skapa förtroende för att den finländska bonden har rent mjöl i påsen.

Det är mitt uppdrag i ett nötskal – ett uppdrag som jag med stolthet gör på uppdrag av världens bästa matproducenter.

Mia Wikström är informatör på SLC, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16