Varför är ni med i Studieförbundet?

09.05.2018 kl. 13:25
I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse.

Text: Laura Oksanen

Foto: Joanna Lindén-Montes

"Både jag och min kollega Johanni Larjanko deltar aktivt i nätverksträffarna, han i informatörsgruppen och jag i verksamhetsledargruppen. Jag tycker det är ett konkret och bra forum där man kan ta upp olika saker man vill diskutera. Dessutom är det är ett utmärkt sätt att träffa andra och utbyta erfarenheter. 

Studieförbundet är en sammanbindande länk mellan de nationella förbunden. Det lätt att träffas och hitta nya samarbetspartners utan att man själv behöver vara väldigt aktiv eftersom Studieförbundet erbjuder forum och platser för förbunden att träffas. 

För oss är Studieförbundet också en viktig samarbetspartner inom kompetensutveckling och jag tycker det har fungerat bra."

Henrika Nordin (bilden ovan) är verksamhetsledare på Bildningsalliansen, som är den nationella samarbetsorganisationen för fri bildning i Svenskfinland.

"Det som mest gynnar vårt förbund är nätverken och utbildningarna som Studieförbundet ordnar, det är kul att få träffa människor från olika slags förbund och organisationer för att utbyta idéer och tankar. 

Det är en stor tillgång till de finlandssvenska förbunden att utbildningarna för anställda koordineras av en instans, så att alla förbund inte behöver ordna egna. Det här hjälper vårt förbund att i stället sätta mer resurser på vår egen verksamhet." 

Matilda Hemnell arbetar som informatör för FDUV, som är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla – också för dem som behöver stöd i vardagen. 

"Studieförbundet bidrar med nya intryck och inspiration, vilket gör det lättare att tänka utanför de gamla vanliga tankebanorna och istället komma på nya lösningar till saker och ting.  

Jag tycker också att Studieförbundets nyhetsbrev är en väldigt bra sammanställning på vad som händer i Svenskfinland och det hjälper vårt förbund att hålla koll på allt.  

Dessutom får vi på FSS nya kontakter till anställda inom olika förbund via Studieförbundet. Vi får veta vad de håller på med och kan få hjälp och stöd av dem om det behövs." 

Malin Lindholm är förbundssekreterare på Finlands Svenska Skolungdomsförbund, som fungerar som svenskspråkiga elevers och studerandes intressebevakare i Finland. 

Läs också

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81026_t.jpg

Väss din digitala kompetens

ARTIKEL. Hur håller man sig uppdaterad inom det digitala och utvecklar sina digitala kunskaper? Här kommer tips på hur man kan tänka kring digital kompetens och hur man utvecklar sina digitala kunskaper.Läs mera »
28.02.2022 kl. 17:43
72967_t.jpg

Webbinarium: kom igång med digitala möten

I nuvarande läge är digitala möten inte bara ett alternativ utan ett måste för de flesta förbunden. I april ordnas därmed webbinarier kring hur hålla möten, dela filer och arbeta tillsammans med andra på distans.Läs mera »
27.03.2020 kl. 13:34
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
67499_t.jpg

Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

PÅ BORDET. Integration är ett ytterst aktuellt tema hos Bildningsalliansen. Henrika Nordin anser att Svenskfinland borde ha alla förutsättningar att skapa en miljö som är inkluderande med hjälp av fria bildningen och tredje sektorn.Läs mera »
04.02.2019 kl. 09:24
56321_t.jpg

Bildningsalliansen samlar berättelser om finlandssvenska kvinnor

Den fria bildningen handlar om livslångt lärande – att fortsätta utvecklas, lära sig nya saker och vidga sina horisonter också efter en traditionell examen. Fri bildning tar sig ofta formen av längre eller kortare utbildningar och kurser, studiecirklar, föreläsningar och aktiviteter.Läs mera »
02.02.2017 kl. 10:31