Varför är ni med i Studieförbundet?

09.05.2018 kl. 13:25
I SOFFAN. Vi frågade tre förbundsrepresentanter hur just deras förbund har nytta av att vara med - läs deras tankar om Studieförbundets betydelse.

Text: Laura Oksanen

Foto: Joanna Lindén-Montes

"Både jag och min kollega Johanni Larjanko deltar aktivt i nätverksträffarna, han i informatörsgruppen och jag i verksamhetsledargruppen. Jag tycker det är ett konkret och bra forum där man kan ta upp olika saker man vill diskutera. Dessutom är det är ett utmärkt sätt att träffa andra och utbyta erfarenheter. 

Studieförbundet är en sammanbindande länk mellan de nationella förbunden. Det lätt att träffas och hitta nya samarbetspartners utan att man själv behöver vara väldigt aktiv eftersom Studieförbundet erbjuder forum och platser för förbunden att träffas. 

För oss är Studieförbundet också en viktig samarbetspartner inom kompetensutveckling och jag tycker det har fungerat bra."

Henrika Nordin (bilden ovan) är verksamhetsledare på Bildningsalliansen, som är den nationella samarbetsorganisationen för fri bildning i Svenskfinland.

"Det som mest gynnar vårt förbund är nätverken och utbildningarna som Studieförbundet ordnar, det är kul att få träffa människor från olika slags förbund och organisationer för att utbyta idéer och tankar. 

Det är en stor tillgång till de finlandssvenska förbunden att utbildningarna för anställda koordineras av en instans, så att alla förbund inte behöver ordna egna. Det här hjälper vårt förbund att i stället sätta mer resurser på vår egen verksamhet." 

Matilda Hemnell arbetar som informatör för FDUV, som är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland. FDUV arbetar för frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla – också för dem som behöver stöd i vardagen. 

"Studieförbundet bidrar med nya intryck och inspiration, vilket gör det lättare att tänka utanför de gamla vanliga tankebanorna och istället komma på nya lösningar till saker och ting.  

Jag tycker också att Studieförbundets nyhetsbrev är en väldigt bra sammanställning på vad som händer i Svenskfinland och det hjälper vårt förbund att hålla koll på allt.  

Dessutom får vi på FSS nya kontakter till anställda inom olika förbund via Studieförbundet. Vi får veta vad de håller på med och kan få hjälp och stöd av dem om det behövs." 

Malin Lindholm är förbundssekreterare på Finlands Svenska Skolungdomsförbund, som fungerar som svenskspråkiga elevers och studerandes intressebevakare i Finland. 

Läs också

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
70974_t.jpg

”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar. Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:07
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
70627_t.jpg

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.Läs mera »
01.10.2019 kl. 17:15
70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51
68994_t.jpg

Dags för förbunden att se över sin digitala tillgänglighet

EU:s direktiv om webbtillgänglighet berör även de finlandssvenska förbunden. Syftet är att främja allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Förbunden kan genom att se över sina digitala tjänster även här vara föregångare och visa att verksamheten är öppen för alla.Läs mera »
03.05.2019 kl. 15:24