Erfarenheter av att sitta i Studieförbundets styrelse

01.11.2018 kl. 15:24
I SOFFAN. Nomineringen av kandidater till Studieförbundets styrelse pågår. Men vad innebär det att vara med i Studieförbundets styrelse? Frans Cerderlöf (Skolungdomsförbundet) och Jeanette Harf (FSI) delar med sig av sina erfarenheter av styrelsearbetet. 

Text: Zaida Sjölund

Foto: Pia Pettersson (bilden av Frans), Zaida Sjölund (bilden av Jeanette)

Frans Cederlöf, servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, invaldes som suppleant vid Studieförbundets höstmöte år 2015 och är nu som ordinarie och vice ordförande. Frans har ivrigt sökt sig till olika styrelseposter och njutit storligen av att sitta med i Studieförbundets styrelse.

- Möjligheten att sitta med i Studieförbundets styrelse har gett mig en djupare insyn i förbundsfältet, vilket är något jag inte på samma sätt skulle ha fått från mitt eget förbund. Jag har också haft möjlighet att skapa djupare kontaktnät med de andra medlemmarna, säger Frans.

Han upplever styrelsearbetet som en utvidgning av de egna arbetsuppgifterna.

- En fördel är att det inte ordnas långa veckoslutsmöten och att arbetstakten har varit effektiv. Sitter man med i arbetsutskottet kan man räkna med någon timme extra i månaden, plus lite mera epostläsande, säger Frans.

Jeanette Harf, ansvarig för kommunikation, marknadföring och evenemang på Finlands Svenska Idrott, har från och med i år suttit med i Svenska studieförbundets styrelse och har under året skapat sig en positiv bild av styrelsearbetet.

- Jag tycker att styrelsearbetet är ett roligt tillägg i det egna arbetet. Det är även bra att det i styrelsen sitter personer med olika poster. Alla har olika former av kunnande och kompletterar således varandra, säger Jeanette

Hon belyser även en viktig poäng, nämligen en styrelses ansvar.

- Alla styrelser har ett stort ansvar för organisationen. Det är viktigt att komma ihåg detta ansvar och även komma ihåg hur många som faktiskt berörs av verksamheten. Man kan inte alltid bara gå enligt sina egna intressen, säger Jeanette.

Medlemsförbunden kan nominera sina kandidater senast den 13.11. Höstmötet där styrelsen väljs är den 27 november och valberedningsutskottet svarar gärna på frågor. 

70974_t.jpg

”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar. Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:07
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
70627_t.jpg

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.Läs mera »
01.10.2019 kl. 17:15
70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51
68994_t.jpg

Dags för förbunden att se över sin digitala tillgänglighet

EU:s direktiv om webbtillgänglighet berör även de finlandssvenska förbunden. Syftet är att främja allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Förbunden kan genom att se över sina digitala tjänster även här vara föregångare och visa att verksamheten är öppen för alla.Läs mera »
03.05.2019 kl. 15:24
68763_t.jpg

Modig utveckling ger Marthaförbundet titeln Årets förbund

Finlands svenska Marthaförbund har utsetts till Årets förbund. Marthaförbundet har under år 2018 tagit modiga steg för att utveckla organisationen så att struktur, verksamhet och beslutsfattande motsvarar krav och behov i framtidens samhälle. Läs mera »
16.04.2019 kl. 10:08