Stor nytta av Studieförbundets mentorskapsprogram

05.11.2018 kl. 09:00
NYHET. Från september 2017 till september 2018 pågick Svenska studieförbundets första mentorskapsprogram. Förbundsanställda fick en personlig mentor och utvärderingen visar att deltagarna överlag är nöjda och fick stöd i sitt arbete.

Text: Mari Pennanen

Syftet med mentorskapsprogrammet var att stöda anställda inom förbunden, och därigenom stöda förbunden. Målsättningen var att adepten skulle utvecklas i sitt arbete och som människa.

Mentorskap är en metod där erfarenheter och kunnande genom dialog överförs från en mera erfaren person, mentorn, till en mindre erfaren person, adepten. Programmets uppbyggnad kopierades ganska långt från Åbo Akademis alumners Karriärkontakt, även om programmet sedan anpassades till förbundsvärlden.

I programmet erbjöds förbundsanställda att anmäla sig och ansöka om att få en mentor. Alla adepter intervjuades. Utgående från deras behov och önskemål handplockades mentorer. Studieförbundets roll som plattform för samverkan kom tydligt fram då det bland våra medlemsförbund var relativt lätt att hitta kompetenta mentorer som passade adepterna.

Programmet startade med en gemensam träff i september 2017 och avslutades i september 2018. Under vintern ordnades också en gemensam träff för alla paren. Men det stora arbetet gjordes av adepterna och mentorerna, som träffades ungefär en gång i månaden, enligt överenskommelse. Adepterna och mentorerna har tillsammans skapat innehållet i programmet, som sett olika ut för varje par.

Av de sju par som startade inom programmet var det fem par som fullgjorde programmet. Två par avbröt av olika orsaker. Utvärderingen visar att de adepter som fullgjorde programmet upplevde mentorskapet som nyttigt, men att den egna insatsen var avgörande. Också mentorerna upplevde det som nyttigt att fungera som bollplank och att diskutera och ventilera olika teman.

Några kommentarer från utvärderingen:

  • Förväntningar: ”Att utvecklas i min yrkesroll och bli bättre på det jag gör, dvs ökad yrkesskicklighet. Hade även lagt upp målet att fundera på min framtida karriär och har kommit en bit även på den vägen.”
  • Stöd genom mentorskapsprogrammet: ”Fått träffa och lufta tankar och funderingar kring yrkeslivet med en mentor, som inte känner mig sedan tidigare och därmed kan ha nya infallsvinklar.”
  • Nytta för min organisation: ” Indirekt nytta. Som verksamhetsledare har diskussionerna fungerat utvecklande och fortbildande. Det har handlat om ledarskap, organisationsfrågor, ansvar, integritet, etiska, praktiska och juridiska spörsmål och avväganden.” ”Inte egentligen så mycket. En chans att spegla sitt eget ledarskap mot en neutral yta är kanske den största behållningen.” ”Min nuvarande arbetsgivare har dragit nytta av det bredare perspektiv som jag har fått via programmet och vissa fokusområden som jag har hittat.”

Studieförbundet planerar ett mentorskapsprogram för förtroendevalda, och i långtidsplanen finns också ett nytt program för anställda på förbund och centralorganisationer. Ta gärna kontakt med verksamhetsledare Mari Pennanen om du är intresserad av att få en mentor eller ställa upp som mentor i kommande program.

73795_t.jpg

De finlandssvenska förbundens röster

INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.Läs mera »
04.06.2020 kl. 08:26
73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73716_t.jpg

Nytt nätverk för förbundens påverkare

Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.Läs mera »
29.05.2020 kl. 10:08
73568_t.jpg

Mentorer värdefulla som stöd för nyblivna ordförande

Mentorix 2019-2020 erbjöd förtroendevalda inom förbunden möjlighet att med hjälp av en mentor utvecklas i sitt uppdrag. Betydelsen av att ha en mentor visade sig enligt utvärderingen vara stor speciellt för personer som var nya på sin post.Läs mera »
15.05.2020 kl. 09:56
73537_t.jpg

Ökat medlemsantal och social gemenskap ger Svenska pensionärsförbundet titeln Årets förbund

Svenska pensionärsförbundet har utsetts till Årets förbund 2020. Förbundet har under 2019 genom långsiktigt arbete och en framgångsrik medlemskampanj rekryterat ett stort antal nya medlemmar. Se videon från utdelningstillfället!Läs mera »
13.05.2020 kl. 07:43
73413_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

Att vara anställd inom förbundsvärlden kan vara både underbart och givande, men också krävande och utmanande. Nu inleds Mentorix 2020-2021, där förbundsanställda har möjlighet att få en mentor som stöd i arbetet. Erfarenheter från tidigare mentorskapsprogram visar att Förbundsarenans medlemsorganisationer har mycket erfarenheter att dela med sig av.Läs mera »
04.05.2020 kl. 12:25
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
73335_t.jpg

Samarbeta inom kursverksamheten

INGÅNGEN. Då många kurser och utbildningar för tillfället är inhiberade eller framskjutna gäller det nu att vara proaktiv. För tro det eller ej, det kommer en tid efter corona och då lönar det sig att ha verksamhetslösningar som inte är allt för ekonomiskt betungande.Läs mera »
27.04.2020 kl. 07:59
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16