Stor nytta av Studieförbundets mentorskapsprogram

05.11.2018 kl. 09:00
NYHET. Från september 2017 till september 2018 pågick Svenska studieförbundets första mentorskapsprogram. Förbundsanställda fick en personlig mentor och utvärderingen visar att deltagarna överlag är nöjda och fick stöd i sitt arbete.

Text: Mari Pennanen

Syftet med mentorskapsprogrammet var att stöda anställda inom förbunden, och därigenom stöda förbunden. Målsättningen var att adepten skulle utvecklas i sitt arbete och som människa.

Mentorskap är en metod där erfarenheter och kunnande genom dialog överförs från en mera erfaren person, mentorn, till en mindre erfaren person, adepten. Programmets uppbyggnad kopierades ganska långt från Åbo Akademis alumners Karriärkontakt, även om programmet sedan anpassades till förbundsvärlden.

I programmet erbjöds förbundsanställda att anmäla sig och ansöka om att få en mentor. Alla adepter intervjuades. Utgående från deras behov och önskemål handplockades mentorer. Studieförbundets roll som plattform för samverkan kom tydligt fram då det bland våra medlemsförbund var relativt lätt att hitta kompetenta mentorer som passade adepterna.

Programmet startade med en gemensam träff i september 2017 och avslutades i september 2018. Under vintern ordnades också en gemensam träff för alla paren. Men det stora arbetet gjordes av adepterna och mentorerna, som träffades ungefär en gång i månaden, enligt överenskommelse. Adepterna och mentorerna har tillsammans skapat innehållet i programmet, som sett olika ut för varje par.

Av de sju par som startade inom programmet var det fem par som fullgjorde programmet. Två par avbröt av olika orsaker. Utvärderingen visar att de adepter som fullgjorde programmet upplevde mentorskapet som nyttigt, men att den egna insatsen var avgörande. Också mentorerna upplevde det som nyttigt att fungera som bollplank och att diskutera och ventilera olika teman.

Några kommentarer från utvärderingen:

  • Förväntningar: ”Att utvecklas i min yrkesroll och bli bättre på det jag gör, dvs ökad yrkesskicklighet. Hade även lagt upp målet att fundera på min framtida karriär och har kommit en bit även på den vägen.”
  • Stöd genom mentorskapsprogrammet: ”Fått träffa och lufta tankar och funderingar kring yrkeslivet med en mentor, som inte känner mig sedan tidigare och därmed kan ha nya infallsvinklar.”
  • Nytta för min organisation: ” Indirekt nytta. Som verksamhetsledare har diskussionerna fungerat utvecklande och fortbildande. Det har handlat om ledarskap, organisationsfrågor, ansvar, integritet, etiska, praktiska och juridiska spörsmål och avväganden.” ”Inte egentligen så mycket. En chans att spegla sitt eget ledarskap mot en neutral yta är kanske den största behållningen.” ”Min nuvarande arbetsgivare har dragit nytta av det bredare perspektiv som jag har fått via programmet och vissa fokusområden som jag har hittat.”

Studieförbundet planerar ett mentorskapsprogram för förtroendevalda, och i långtidsplanen finns också ett nytt program för anställda på förbund och centralorganisationer. Ta gärna kontakt med verksamhetsledare Mari Pennanen om du är intresserad av att få en mentor eller ställa upp som mentor i kommande program.

85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85778_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar tidskriftsombud

NYHET. Har du ett genuint intresse för tidskrifter? Vill du påverka tidskrifternas förutsättningar, utveckla samarbetslösningar och jobba med läsarundersökning, digitalisering och webbutgivning?Läs mera »
29.03.2023 kl. 14:06
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
85633_t.jpg

Tidskriftshyllan på G18 ger smakprov på finlandssvenska tidskrifter

NYHET. Nyfiken på tidskriftsutbudet i Svenkfinland? I tidskrifthyllan på G18 finns ett stort utbud finlandssvenska tidskrifter. Kom förbi och plocka med dig nya och gamla favoriter. Läs mera »
21.03.2023 kl. 15:02
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20