Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

07.01.2019 kl. 11:33
PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet.

Text: Zaida Sjölund

Min praktikperiod på Svenska studieförbundet börjar lida mot sitt slut. Som vanligt har tiden rusat iväg med stormsteg och det känns som om det var igår som jag steg in för första gången på SFV-huset G18.

Under min tid som praktikant har jag fått ta del av en helt ny värld. Vid sidan om mina studier har jag varit (och är fortfarande) aktiv i olika studentföreningar och det var bland annat med detta som utgångspunkt som jag sökte denna praktikplats. En annan mycket betydande utgångspunkt var mitt intresse för tredje sektorn. Det har varit roligt att få jobba med något som jag själv är intresserad av och insatt i men nu på en helt annan nivå. Min kunskap från studentföreningsverksamhet har varit till stor nytta men nog är det något helt annat att jobba med det på riktigt, och dessutom nu på förbundsnivå.

Jag har fått träffa och även samarbetat med många trevliga och drivande människor som definitivt gjort arbetet roligare. Trots att jag troligen spenderat största delen av min praktik framför datorn har arbetsdagarna varit varierande. Jag har fått ta del av en hel drös av nätverksträffar och även hjälpt till med ett par större seminarier. Varannan onsdag har jag även fått sträcka på benen och njuta av huskaffet på G18 och på samma gång samtala med de övriga i huset. Lustigkurrarna på Finlands Svenska Sång- och Musikförbundet i kontoret bredvid får inte heller gå onämnda och såklart fina verksamhetsledare Mari Pennanen.

Kartläggningen av arbetsvälmående inom de finlandssvenska förbunden har även varit ett nöje att få jobba med. Detta är ett tema som inte nog kan betonas. Vi spenderar en stor del av våra liv på vår arbetsplats och mår vi inte bra där kan konsekvenserna bli allvarliga. Jag är glad att se att detta tema lyfts fram och hoppas på att flera förbund beaktar resultaten i Förbundsbarometern 2018. Som Nonni Mäkikärki påpekade under seminariet om arbetsvälmående så handlar detta om något gemensamt. För att uppnå en förändring eller förbättring måste vi samarbeta, för det är ju just inom gemenskapen som arbetsglädje skapas.

Zaida Sjölund studerar sociologi vid Svenska social-och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet och har gjort en tremånaders praktik vid Svenska studieförbundet under hösten 2018.

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48