Praktisk hjälp till föreningar Norr om Stan

25.01.2019 kl. 09:38
Norr om Stan erbjuder tjugo föreningar i norra Helsingfors och Vanda konkret stöd och hjälp med bland annat löneutbetalningar. Föreningen koordinerar och sprider också information som enskilda föreningar skulle ha svårt att nå ut med.

Text och foto: Mari Pennanen

Norr on Stan, som i höstas blev samverkande medlem i Svenska studieförbundet, är en samarbetsförening för svenska föreningar i norra Helsingfors med omnejd.

- Verksamheten startade som ett projekt som hette Fritidsverksamhet på svenska i norra Helsingfors. Det var Malm Svenska Ungdomsförening som tog initiativ till projektet hösten 2000, berättar verksamhetsledare Katja Salojärvi.

Hon har varit med sedan 2003, då projektet skulle överföras i bestående form. Den bestående formen blev Norr om Stan rf, som under åren samlat ett stort antal föreningar och fortfarande växer då nya föreningar ansluter sig. Utgångspunkten och värdegrunden som man gemensamt utgår från är att det ska finnas svenskspråkig fritidsverksamhet tillgänglig för alla nära hemmet.

- Norr om Stan stöder medlemsföreningarnas verksamhet och synlighet. Vi informerar, bland annat via Bikupan i Hufvudstadsbladet och den egna tidningen Det händer norr om stan, om svenskspråkig fritidsverksamhet och når ut ganska bra, säger Katja.

En annan konkret hjälp till föreningar gäller löneutbetalningar, som Norr om Stan sköter om.

- Föreningen som vill t.ex. ordna en klubb eller betala ett arvode ger oss uppgifter om vem som anställs för vilken tid och hurdan lön man avtalat om, och vi fakturerar dem helt enkelt enligt det och sköter sedan anställning och löneutbetalning. Det här uppskattas och gör att t.ex. Hem och Skola -föreningarna kan anställda klubbledare utan att någon i styrelsen behöver ha kunskaper i löneräkning och att föreningen behöver fungera som arbetsgivare.

Förutom direkta tjänster till medlemsföreningarna ordnar Norr om Stan också egen verksamhet, där eftis, olika kurser och sommarläger är de största verksamhetsformerna. Eftiset är i Solhem i Malm, där Norr om Stan också hyr kansliutrymme av Malm Svenska Ungdomsförening. Norr om Stan är också en knutpunkt för många olika slags ärenden, där det svenska är det centrala.

- Vår struktur påminner om Svenska studieförbundets, då vi också är en takorganisation för väldigt olika medlemsföreningar, och jag tror vi kommer att ha stor nytta av att vara medlemmar i Studieförbundet, säger Katja.

På bilden: Kanslisekreterare/informatör Rita Niemi och verksamhetsledare Katja Salojärvi.

 

71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
70974_t.jpg

”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar. Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:07
70696_t.jpg

Alltid aktuellt med arbetsvälmående

ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:36
70627_t.jpg

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.Läs mera »
01.10.2019 kl. 17:15
70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51
68994_t.jpg

Dags för förbunden att se över sin digitala tillgänglighet

EU:s direktiv om webbtillgänglighet berör även de finlandssvenska förbunden. Syftet är att främja allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Förbunden kan genom att se över sina digitala tjänster även här vara föregångare och visa att verksamheten är öppen för alla.Läs mera »
03.05.2019 kl. 15:24