Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

01.03.2019 kl. 13:18
PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang.

Text: Edny Fors

Den här tiden på året är en mycket aktiv tid i vår organisation. Nu planeras programmet för alla sommarens fester, evenemang och läger för att vara klart i god tid före sommaren. Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF) är en inomkyrklig väckelserörelse och vi ordnar årligen ett trettiotal flerdagsevenemang av olika slag, allt från barnläger och vildmarksutflykter för ungdomar till den fyra dagar långa årsfesten som ordnas på olika orter varje sommar.

SLEF är en organisation där större delen av verksamheten vilar på frivilligt engagemang. Vi har ett tiotal anställda i hemlandet, men utöver det är det hundratals människor som är engagerade i olika råd, kommittér och lokala styrelser. Utan dessa frivilliga, så skulle det arbete vi anställda gör vara förgäves. De frivilligas insats är stor och ovärderlig.

Ett av de största evenemangen under året är familjelägret på lägerområdet Klippan i Munsala, som går av stapeln i mitten av juli. Familjelägret samlar varje år kring 500 deltagare i alla åldrar, familjer, unga par, singlar och pensionärer. Alla är välkomna och tillsammans bildar vi en enda stor familj. Också familjelägret har en kommitté som planerar och genomför hela arrangemanget.

Planeringen börjar redan under hösten och fortsätter under våren för att sedan kulminera i en talkovecka på lägerområdet dagarna innan lägerdeltagarna anländer. I planeringsskedet ska programstrukturen slås fast, medverkande vidtalas, barn- och tonårsprogrammet tänkas igenom och praktiska arrangemang granskas.

Marknadsföringen av lägret är också en viktig del av förarbetet. Under talkoveckan ställs lägerområdet i ordning. Tält sätts upp, kökpersonalen förbereder sig, barnledarna planerar det sista för sitt program, pynt och dekorationer sätts upp och husvagnar anländer från alla Österbottens hörn.

Utöver lägerkommittén är många fler på plats som vill vara med och hjälpa till. Under själva lägret är frivilliga i alla åldrar engagerade i köket, i musiken, inom första hjälpen, som seminariehållare, grillmästare, parkeringsvakter, hjälpledare vid barnprogrammet, kioskförsäljare med mera. Det är ett myller av aktivitet under dessa dagar, och förväntan inför en av årets höjdpunkter hänger i luften. Hoppas bara det inte börjar regna!

Under de senaste åren har fler och fler sökt sig till familjelägret. Man kan fråga sig vad de är som gör att folk trivs, att de kommer år efter år och också lockar med sig sina vänner. Jag tror det är gemenskapen på lägret, att känna att man är del av en stor familj, att träffa gamla vänner och knyta band till nya bekantskaper. Att både barn och vuxna får ta del av program riktat just till dem är också en viktig del av lägrets identitet, liksom det natursköna området med den långgrunda sandstranden säkert gör sitt till för trivselfaktorn.

Det kanske inte finns så många platser idag där människor i olika åldrar och livssituationer kan mötas och känna att här är vi välkomna och del av gemenskapen, precis som den stökiga familj vi är. Isåfall hoppas jag att SLEF:s familjeläger skulle få vara en sådan plats.

Edny Fors är utbildad special- och klasslärare och jobbar som ungdomssekreterare i Svenska Lutherska Evangeliföreningen. Hon tycker om att umgås med människor, vistas ute i naturen på skidor och i kajak, och att sy kläder och sticka.

Läs också

På bordet: Ett mångkulturellt Finland skapas tillsammans

 

85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85778_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar tidskriftsombud

NYHET. Har du ett genuint intresse för tidskrifter? Vill du påverka tidskrifternas förutsättningar, utveckla samarbetslösningar och jobba med läsarundersökning, digitalisering och webbutgivning?Läs mera »
29.03.2023 kl. 14:06
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
85633_t.jpg

Tidskriftshyllan på G18 ger smakprov på finlandssvenska tidskrifter

NYHET. Nyfiken på tidskriftsutbudet i Svenkfinland? I tidskrifthyllan på G18 finns ett stort utbud finlandssvenska tidskrifter. Kom förbi och plocka med dig nya och gamla favoriter. Läs mera »
21.03.2023 kl. 15:02
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20