Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

01.03.2019 kl. 13:18
PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang.

Text: Edny Fors

Den här tiden på året är en mycket aktiv tid i vår organisation. Nu planeras programmet för alla sommarens fester, evenemang och läger för att vara klart i god tid före sommaren. Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF) är en inomkyrklig väckelserörelse och vi ordnar årligen ett trettiotal flerdagsevenemang av olika slag, allt från barnläger och vildmarksutflykter för ungdomar till den fyra dagar långa årsfesten som ordnas på olika orter varje sommar.

SLEF är en organisation där större delen av verksamheten vilar på frivilligt engagemang. Vi har ett tiotal anställda i hemlandet, men utöver det är det hundratals människor som är engagerade i olika råd, kommittér och lokala styrelser. Utan dessa frivilliga, så skulle det arbete vi anställda gör vara förgäves. De frivilligas insats är stor och ovärderlig.

Ett av de största evenemangen under året är familjelägret på lägerområdet Klippan i Munsala, som går av stapeln i mitten av juli. Familjelägret samlar varje år kring 500 deltagare i alla åldrar, familjer, unga par, singlar och pensionärer. Alla är välkomna och tillsammans bildar vi en enda stor familj. Också familjelägret har en kommitté som planerar och genomför hela arrangemanget.

Planeringen börjar redan under hösten och fortsätter under våren för att sedan kulminera i en talkovecka på lägerområdet dagarna innan lägerdeltagarna anländer. I planeringsskedet ska programstrukturen slås fast, medverkande vidtalas, barn- och tonårsprogrammet tänkas igenom och praktiska arrangemang granskas.

Marknadsföringen av lägret är också en viktig del av förarbetet. Under talkoveckan ställs lägerområdet i ordning. Tält sätts upp, kökpersonalen förbereder sig, barnledarna planerar det sista för sitt program, pynt och dekorationer sätts upp och husvagnar anländer från alla Österbottens hörn.

Utöver lägerkommittén är många fler på plats som vill vara med och hjälpa till. Under själva lägret är frivilliga i alla åldrar engagerade i köket, i musiken, inom första hjälpen, som seminariehållare, grillmästare, parkeringsvakter, hjälpledare vid barnprogrammet, kioskförsäljare med mera. Det är ett myller av aktivitet under dessa dagar, och förväntan inför en av årets höjdpunkter hänger i luften. Hoppas bara det inte börjar regna!

Under de senaste åren har fler och fler sökt sig till familjelägret. Man kan fråga sig vad de är som gör att folk trivs, att de kommer år efter år och också lockar med sig sina vänner. Jag tror det är gemenskapen på lägret, att känna att man är del av en stor familj, att träffa gamla vänner och knyta band till nya bekantskaper. Att både barn och vuxna får ta del av program riktat just till dem är också en viktig del av lägrets identitet, liksom det natursköna området med den långgrunda sandstranden säkert gör sitt till för trivselfaktorn.

Det kanske inte finns så många platser idag där människor i olika åldrar och livssituationer kan mötas och känna att här är vi välkomna och del av gemenskapen, precis som den stökiga familj vi är. Isåfall hoppas jag att SLEF:s familjeläger skulle få vara en sådan plats.

Edny Fors är utbildad special- och klasslärare och jobbar som ungdomssekreterare i Svenska Lutherska Evangeliföreningen. Hon tycker om att umgås med människor, vistas ute i naturen på skidor och i kajak, och att sy kläder och sticka.

Läs också

På bordet: Ett mångkulturellt Finland skapas tillsammans

 

82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25