DIFF stöder ingenjörerna

06.05.2019 kl. 09:51
DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.

Text och foto: Mari Pennanen

På bilden: Hanna Wassholm, Antonia Grahne-Zach, Kenneth Jönsson och Viktor Kock på DIFF – Ingenjörerna i Finland.

 

- För tre år sedan ändrades namnet från Driftsingenjörsförbundet, som inte längre kändes tidsenligt, till DIFF – Ingenjörerna i Finland. Förkortningen DIFF är ändå välkänd, men på sikt kanske den också försvinner, säger Kenneth Jönsson.

Kenneth Jönsson har varit verksamhetsledare sedan januari 2018 och är nöjd med att personalstyrkan de senaste åren vuxit från två till fyra.

- Vi ser tydligt att dagens medlemmar inte har samma lojalitet som tidigare. Många vill gärna dra nytta av det fackförbunden åstadkommit och fortfarande arbetar för, såsom semester, föräldraledigheter och andra rättigheter, men tycker att någon annan kan gärna kan betala för det, säger Kenneth.

- Just nu skriver fler medlemmar ut sig än in. Det är en genomgående trend att fackförbunden i Finland tappar medlemmar. Vi är oroliga för att utvecklingen av medlemsantalet inte är positiv, även om vårt medlemsantal är ganska stabilt då flera nuförtiden skriver in sig redan under studietiden. Vi behöver hitta nya sätt att utveckla verksamheten, säger Kenneth.

Förbundet har anställt en medlemsansvarig, som träffar ingenjörerna på olika arbetsplatser runtom i Svenskfinland och diskuterar aktuella arbetsmarknadsärenden, rekryterar förtroendemän, och berättar om nyttan med DIFF.

- Arbetslöshetskassan är det mest konkreta för många, men vi måste visa att det också finns andra fördelar med att vara medlem i DIFF, säger Kenneth.

En annan större ändring är att då DIFF grundades dimitterades alla ingenjörer från Tekniska läroverket i Helsingfors (numera Arcada), men numera utexamineras fler ingenjörer från Novia i Vasa än från Arcada i Helsingfors.

- Idag är DIFF förbundet för alla dem som utbildas till ingenjör vid högskola på svenska i Finland, berättar Kenneth.

För att beakta regionala skillnader och för att ordna evenemang i hela Svenskfinland har man bildat avdelningar i Österbotten, i Åbo och på Åland, i tillägg till den verksamhet som finns i Nyland. Förbundet har kring 3000 medlemmar och verksamheten handlar om intressebevakning samt olika evenemang.

- Som ny medlem i Svenska studieförbundet ser vi fram emot att samverka med andra förbund och centralorganisationer, säger Kenneth Jönsson.

 

Läs också

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

Gemenskap och bidrag via Sjuksköterskeföreningen

Praktisk hjälp till föreningar norr om stan

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56