Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

07.08.2019 kl. 13:18
INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Svenska studieförbundet grundades i sin första form redan år 1919, då SFV tillsatte en byrå med ambitionen att höja bildningsnivån bland befolkningen. Svenska föreläsningsbyrån ordnade allmänna föreläsningar och understödde olika slags studiecirklar.

Ett sekel senare ser både organisationerna och omvärlden annorlunda ut. Efter en historia tätt sammankopplad med SFV under många år står organisationen, som 1961 fick namnet Svenska studieförbundet, sedan några år tillbaka självständigt på egna ben. Stadgarna och syftesparagrafen förnyades år 2017 och styrelsen arbetar nu med att implementera den strategi som togs fram under fjolåret.

Idag är Svenska studieförbundet den gemensamma plattformen för de finlandssvenska förbunden att agera tillsammans. Organisationen har 64 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Tillsammans representerar dessa förbund över 400 000 personmedlemmar och 1200 andra medlemmar (föreningar, församlingar, kommuner osv).  

Uppgiften för Svenska studieförbundet är att stöda medlemsförbunden i deras strävanden och att fungera som förbundens förbund. Genom vår verksamhet har vi sett effekter som till exempel lägre trösklar till kontakter mellan förbund, ökat samarbete och gemensamma lösningar. Fler personer inom förbunden har kontakt med personer från andra förbund, vilket bland annat bidrar till en stärkt yrkesidentitet hos anställda inom förbunden och bidrar till de professionella förbunden. Samarbete och kontakter bidrar även till välbefinnande i arbetet och arbetsglädjen, då man från andra förbund kan få både inspiration och idéer. Svenska studieförbundet stärker Svenskfinland.

En annan viktig aspekt är att enskilda förbund av naturliga orsaker har hög tröskel att med sina små resurser ta tag i frågor som ligger utanför deras egentliga kärnverksamhet. Frågor av mer allmän natur som berör fler kan genom Studieförbundet behandlas gemensamt. Studieförbundet erbjuder en möjlighet och ramar för att göra saker, som kanske annars skulle prioriteras bort, tillsammans.

Verksamheten hänger helt på medlemsförbunden. Verksamheten formas enligt vad medlemsförbunden väljer att lyfta fram och föreslå samt deras behöv och önskemål. Styrelsen, som består av representanter för medlemsförbunden, arbetar aktivt, och förutom styrelsen är det många andra som på olika sätt bidrar till verksamheten.

Förändring upplevs ofta som skrämmande och negativt, men förändring är också nödvändig. Vad organisationen gör om hundra år är omöjligt att veta idag, men troligen heter organisationen redan inom kort något annat. Styrelsen arbetar nämligen med att ta fram ett nytt namn som bättre reflekterar vad organisationen idag är.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Ingången: Nätverkträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration

Ingången: Slipade förbund blir starkare tillsammans

 

 

85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84780_t.jpg

Dags att nominera till Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2023 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2023 kl. 12:39
84930_t.jpg

Malin Lindholm fortsätter som viceordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse för år 2023 har konstituerat sig. Malin Lindholm fortsätter som vice ordförande och styrelsen ser fram emot ett bra verksamhetsår. Läs mera »
01.02.2023 kl. 09:35
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
83959_t.jpg

Förbundsarenans riksdagsvalsprogram

NYHET. Utan aktiva organisationer i civilsamhället stannar Finland. Förbundsarenan har tillsammans med sina medlemsorganisationer tagit fram ett riksdagsvalsprogram som belyser betydelsen av ett levande demokratiskt civilsamhälle.Läs mera »
12.01.2023 kl. 13:38