Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

07.08.2019 kl. 13:18
INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Svenska studieförbundet grundades i sin första form redan år 1919, då SFV tillsatte en byrå med ambitionen att höja bildningsnivån bland befolkningen. Svenska föreläsningsbyrån ordnade allmänna föreläsningar och understödde olika slags studiecirklar.

Ett sekel senare ser både organisationerna och omvärlden annorlunda ut. Efter en historia tätt sammankopplad med SFV under många år står organisationen, som 1961 fick namnet Svenska studieförbundet, sedan några år tillbaka självständigt på egna ben. Stadgarna och syftesparagrafen förnyades år 2017 och styrelsen arbetar nu med att implementera den strategi som togs fram under fjolåret.

Idag är Svenska studieförbundet den gemensamma plattformen för de finlandssvenska förbunden att agera tillsammans. Organisationen har 64 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Tillsammans representerar dessa förbund över 400 000 personmedlemmar och 1200 andra medlemmar (föreningar, församlingar, kommuner osv).  

Uppgiften för Svenska studieförbundet är att stöda medlemsförbunden i deras strävanden och att fungera som förbundens förbund. Genom vår verksamhet har vi sett effekter som till exempel lägre trösklar till kontakter mellan förbund, ökat samarbete och gemensamma lösningar. Fler personer inom förbunden har kontakt med personer från andra förbund, vilket bland annat bidrar till en stärkt yrkesidentitet hos anställda inom förbunden och bidrar till de professionella förbunden. Samarbete och kontakter bidrar även till välbefinnande i arbetet och arbetsglädjen, då man från andra förbund kan få både inspiration och idéer. Svenska studieförbundet stärker Svenskfinland.

En annan viktig aspekt är att enskilda förbund av naturliga orsaker har hög tröskel att med sina små resurser ta tag i frågor som ligger utanför deras egentliga kärnverksamhet. Frågor av mer allmän natur som berör fler kan genom Studieförbundet behandlas gemensamt. Studieförbundet erbjuder en möjlighet och ramar för att göra saker, som kanske annars skulle prioriteras bort, tillsammans.

Verksamheten hänger helt på medlemsförbunden. Verksamheten formas enligt vad medlemsförbunden väljer att lyfta fram och föreslå samt deras behöv och önskemål. Styrelsen, som består av representanter för medlemsförbunden, arbetar aktivt, och förutom styrelsen är det många andra som på olika sätt bidrar till verksamheten.

Förändring upplevs ofta som skrämmande och negativt, men förändring är också nödvändig. Vad organisationen gör om hundra år är omöjligt att veta idag, men troligen heter organisationen redan inom kort något annat. Styrelsen arbetar nämligen med att ta fram ett nytt namn som bättre reflekterar vad organisationen idag är.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Ingången: Nätverkträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration

Ingången: Slipade förbund blir starkare tillsammans

 

 

84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14