Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

01.10.2019 kl. 17:15
ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.

Text: Julia Hemgård

Harriet Sundholm jobbar som utvecklings- och utbildningsansvarig på Finlands Svenska 4H, men hon sitter även med i Studieförbundets styrelse, något hon inte ser som ett bekymmer, snarare en bedrift:

- Det finns så mycket jag önskar lyfta fram eftersom styrelsearbetet har gett mig så oerhört mycket. Varje möte utgörs av inspiration och väcker tankar och idéer. Samtidigt som jag fått en större förståelse för förbundsvärlden, dess utmaningar och möjligheter, säger Harriet.

Harriet Sundholm ler i höstsolen.

Harriet poängterar även aspekten kring samarbete och liknar styrelsearbetet vid ett lärorikt och roligt lagspel. Men framför allt poängterar hon betydelsen av att kunna vara med och påverka verksamheten i förbundsvärlden:

- Studieförbundet är en viktig plattform för förbundssamverkan, att sitta med i styrelsen ger en möjlighet att påverka denna verksamhet och fatta beslut som berör förbundsvärlden.

Finlands Svenska Andelsförbunds VD Kari Huhtala uppskattar möjligheten att kunna vara med och påverka Studieförbundets verksamhet genom strategiarbete, och uppmanar andra som är intresserade av förbundsvärlden och dess framtid att ställa upp i valet.

- Vill du vara med och påverka förbundsverksamheten – ställ upp!

Kari Huhtala.

 

- Styrelsearbetet handlar givetvis om att ha tid att engagera sig i ett annat förbunds verksamhet, samtidigt som de andra styrelsemedlemmarna ger en så mycket kunskap, och detta väger mycket mer, förklarar Harriet.

Även Kari är extra tacksam över de nya bekantskaperna han stiftat under sin tid i styrelsen:

- Jag har fått ett helt nytt nätverk. Genom att sitta med i Studieförbundets styrelse har jag kommit i kontakt med kollegor från olika förbund och organisationer som jag annars inte samarbetar med, och tack vare nätverket har jag kunnat utnyttja deras kunnande i olika frågor i mitt eget arbete.

Styrelseuppdraget är med andra ord mycket mer än att ta sig igenom mötesprotokoll, och om vi ska tro Harriet och Kari ger uppdraget även betydligt mer än vad det tar.

Känner du någon lämplig kandidat eller är du själv hugad att ta dig an nya utmaningar, och berika ditt kunnande – läs mer om hur man nominerar till styrelsen här.

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11