Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

07.10.2019 kl. 15:00
”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.

Text: Mari Pennanen, Foto: Joanna Lindén-Montes

Styrelsedagarna ordnades i år för andra gången. Första gången var hösten 2016. Drygt 60 deltagare, ordföranden och styrelsemedlemmar från de finlandssvenska förbunden, samlades i SFV-huset G18 och ägnade veckoslutet åt att skapa kontakter förbunden emellan och att fundera på sitt eget förbund ur olika perspektiv.

Teman som kom upp under Styrelsedagarna var bland annat att leda med ideologi, då Ola Segnestam Larsson, forskare vid Ersta Sköndal Bräcke högskola under sin föreläsning presenterade olika sätt att se på civilsamhället för att dra nytta av den särart vår sektor har. Annan aktuell forskning som presenterades handlade om finansiering, då Tomas Järvinen, som doktorerat på temat kulturhusens finansiering. Han lyfte fram att ju fler olika finansieringskällor ett kulturhus har, desto mer utvecklas verksamheten, och med sin erfarenhet från tredje sektorn kunde han dra paralleller till förbundens finansieringsmodeller.

Styrelsens roll som arbetsgivare tangerades då Nonni Mäkikärki presenterade resultat av kartläggningen av arbetsvälmående inom förbundsvärlden (läs mer i Förbundsbarometern).

Söndagen inleddes med en paneldebatt kring framtidsfrågor med rubriken ”Om jag skulle grunda ett förbund idag...” Paneldeltagarna lyfte fram olika faktorer som påverkar förbundens idag och funderade tillsammans på vilka förändringar förbunden funderar på och bör ta ställning till. Bland annat språkfrågor och mångfald togs upp. Det sista digra innehållspaketet stod Johan Bärlund för, då han lyfta upp styrelsens ansvar och ställning ur ett juridiskt perspektiv.

Under veckoslutet fick deltagarna i grupp fundera över hur förbunden möter dagens samhälleliga utmaningar, kraften i samspelet mellan förtroendevalda, anställda och medlemmar samt om det är pengarna eller syftet som styr verksamheten.

Deltagarna fick tillsammans möjlighet att reflektera över dagarnas innehåll och sammanfatta vad det tar med sig. ”En känsla av gemenskap bildas mellan oss som är aktiva i helt olika föreningar och förbund. Vi gör ett viktigt jobb! Tack för det!” sammanfattade en grupp.

Tack till Svenska folkskolans vänner för fint samarbete kring Styrelsedagarna och till Svenska Kulturfonden för det bidrag som möjliggjorde helgen.

 

89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
80395_t.jpg

Kom med i kampanjen #DigiDu och berätta om er digitala verksamhet

NYHET. Tillsammans kan de finlandssvenska förbunden göra mycket och denna vår kommer vi tillsammans i kampanjen #DigiDu att slå två flugor i en smäll. Förbund och föreningar vill nå fler för att på sikt få fler medlemmar och erbjuder samtidigt en möjlighet att tackla digitalt utanförskap. Läs mera »
11.01.2022 kl. 10:07
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
75377_t.jpg

Hur har vi lyckats som samarbetsförbund?

PÅ BORDET. SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. Tf. verksamhetsledare Ilona Salonen skriver i kolumnen om hur organisationen som en del av jubileumsåret undersöker hur de lyckats som samarbetsorganisation.Läs mera »
30.10.2020 kl. 06:21
75331_t.jpg

Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. Läs mera »
26.10.2020 kl. 08:17
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59