Alltid aktuellt med arbetsvälmående

08.10.2019 kl. 13:36
ARTIKEL. Välmående på arbetsplatsen är ständigt ett aktuellt tema och bör på ett eller annat sätt kontinuerligt synas i arbetsbilden. Men vilka är faktorerna som påverkar välmåendet på arbetsplatsen inom förbundsvärlden?

Text: Julia Hemgård

Arbetsvälbefinnande handlar i stora drag om att hitta balans mellan krav och resurser i det egna arbetet. Det vill säga, att arbetet är utmanande, samtidigt som det känns hanterbart. Att finna denna balansgång är lättare sagt än gjort, och ofta är kraven för höga och resurserna för få, eller så är jobbet inte stimulerande nog.

Enligt Förbundsbarometern, en rapport kring arbetsvälmående i förbundsvärlden som Psykosociala förbundet i ledning av Nonni Mäkikärki publicerade tillsammans med Studieförbundet år 2018, är det tidigare alternativet mer vanligt inom förbundsvärlden. Flera upplever att arbetet ibland känns påfrestande och att den finansiella osäkerheten som ofta råder inom tredje sektorn i form av visstidsanställningar och projektbaserad verksamhet medför underliggande stress hos arbetstagare. 

Men det är ändå inte dessa faktorer som väcker diskussion under en av Studieförbundets nätverksträffar gällande temat arbetsvälmående. I stället diskuteras problematiken med ständig uppkoppling och betydelsen av att kunna skilja på jobb och fritid. Är det okej att ta hem jobbet, och när är det inte rimligt att skicka e-post till kollegor? De flesta är överens om att det i många fall kan vara gynnsamt att kunna jobba på distans och sköta jobbrelaterade ärenden på kvällar vid behov. Men med frihet kommer även ansvar och när det kommer till e-post är flera överens om att det finns vissa ramar för när man skickar dem.  

Nonni som leder diskussionen under nätverksträffen tipsar bland annat om att tidsinställa sina e-post så att de sickas inom ramen för kontorstider:

- För vissa är det skönt att bocka av e-post på söndag kväll för att ha en städad inkorg då man inleder jobbveckan, men man behöver inte nödvändigtvis låta alla andra få veta att man jobbar på en söndag. Telefonen plingar till i kollegans ficka och det är lätt hänt att man av ren vana kollar sin e-post. Medvetet eller omedvetet kan detta skapa underliggande stress och plötsligt går söndagskvällen till att fundera på jobb, istället för att umgås med familjen.

Ändå är vi många som läser våra e-post på kvällar och veckoslut. Men om vi skulle minska på att skicka e-post utanför kontorstid, är risken också mindre att vi sitter med näsan fast i skärmen efter arbetet och är förbryllande över meddelanden man inte då i stunden kan åtgärda. I slutändan är det ändå vi själva som håller i tyglarna och avgör när och hur vi jobbar, men Nonni menar att det inte skadar att man även på jobbet klargör för hur ofta de anställda förväntas vara anträffbara.

Öppen kommunikation är överlag viktigt för att skapa en trivsam arbetsmiljö. Under nätverksträffen framkommer bland annat att vissa saknar möjligheten att tala om svåra saker på jobbet, och att lyfta katten på bordet ofta kan kännas besvärligt. Nonni förklarar att det i dessa situationer är viktigt att man på organisationsnivå diskuterar ämnet och medvetet jobbar för att skapa en atmosfär där man får tala om svåra ämnen. I dessa situationer kan det som chef vara extra viktigt att vara lyhörd och visa hänsyn till känsliga och svåra diskussioner.

Bortsett från att arbetet periodvis kan kännas överväldigande speciellt kring ansökningstider, är de flesta som jobbar inom förbundsvärlden ändå överens om att jobbet som görs är meningsfullt och viktigt. Enligt deltagarna på nätverksträffen finns det något som dessutom motiverar ännu mer - kollegor.

Då finansieringen känns stram och arbetsmängden pressar på är det med andra ord viktigt att fokusera på det värdefulla jobbet som görs inom förbundsvärlden och stöttande kollegorna som gör motgångar och stress mer hanterbart. Att dessutom kunna skratta åt misstag och misslyckanden kan göra gott för arbetsvälbefinnande. Viktigast av allt är ändå att vi fortsätter tala om välmående på arbetsplatsen. Det är ett tema som behöver omsorg och vård regelbundet.

Bekanta dig mer med Förbundsbarometern här.

85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85778_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar tidskriftsombud

NYHET. Har du ett genuint intresse för tidskrifter? Vill du påverka tidskrifternas förutsättningar, utveckla samarbetslösningar och jobba med läsarundersökning, digitalisering och webbutgivning?Läs mera »
29.03.2023 kl. 14:06
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
85633_t.jpg

Tidskriftshyllan på G18 ger smakprov på finlandssvenska tidskrifter

NYHET. Nyfiken på tidskriftsutbudet i Svenkfinland? I tidskrifthyllan på G18 finns ett stort utbud finlandssvenska tidskrifter. Kom förbi och plocka med dig nya och gamla favoriter. Läs mera »
21.03.2023 kl. 15:02
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20