Förbundens förtroendevalda i fokus

08.10.2019 kl. 13:38
INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Svenska studieförbundet har 64 medlemmar. Det är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Alla dessa är ideella föreningar, som har ett unikt syfte. Högsta beslutande är medlemsmötet eller fullmäktige, men däremellan leds och styrs den konkreta verksamheten av en styrelse.

Om man utgår från att medelstorleken på förbundens styrelser är åtta personer, så betyder det 512 personer som är med i en förbundsstyrelse. En del styrelser är mindre, men en del är också större, speciellt om man räknar med ersättarna. Det finns förstås en del överlappningar, med personer som sitter i flera styrelser. Men trots det så är det här en stor grupp människor, som väljer att använda av sin tid och sin energi på att vara med och utveckla det finlandssvenska civilsamhället genom sitt förbund.

En del av dessa förtroendevalda träffades på Styrelsedagarna i oktober. En del förtroendevalda deltar, som adept eller mentor, i Studieförbundets mentorskapsprogram Mentorix. Då jag genom verksamheten den här hösten fått vara i kontakt med många förtroendevalda och höra mer om uppdragen och styrelsearbetet inom olika förbund är det främst två aspekter som slagit mig.

Det ena aspekten är hur mycket i ett styrelseuppdrag som handlar om kommunikation. Kommunikation inom styrelsen och med anställda, medlemmar, frivilliga, finansiärer, samarbetsparter, myndigheter och allmänheten. Det går inte att ägna för mycket tid och energi åt att försöka kommunicera mer, tydligare och mer målinriktat. Lätt är det inte, men nödvändigt att prioritera om förbundet ska utvecklas framgångsrikt.

Den andra aspekten är att många utmaningar verkar bero på att styrelsen kanske inte gör det den borde, dvs. sysslar med strategiskt ledarskap. Det är lätt att falla i olika fällor: styrelsen kanske blir för operativ, blickar för mycket bakåt, glömmer syftet eller koncentrerar sig av olika orsaker på annat. Lätt är det inte, men även nödvändigt för att förbunden ska utvecklas.

Det finns många inom det finlandssvenska civilsamhället som är verkligt engagerade. Varje person är viktigt och en del av något större. Därför borde också förtroendevalda på förbundsnivå få stöd i sitt viktiga uppdrag, och genom gemensamma satsningar är det möjligt. Tillsammans är vi starkare.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

Ingången: Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

 

88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
79197_t.jpg

Djupa diskussioner och intressanta insikter på Styrelsedagarna 2021

Under veckoslutet 1 – 2 oktober samlades närmare 90 förtroendevalda från 30 olika finlandssvenska förbund och centralorganisationer för att nätverka, ventilera gemensamma utmaningar och ta del av föreläsningar och diskussioner under Styrelsedagarna 2021. Läs mera »
05.10.2021 kl. 15:40
77540_t.jpg

Ledarskap, ansvar och ensamhet på Styrelsedagarna 2021

NYHET. Styrelsedagarna är en mötesplats för de finlandssvenska förbundens förtroendevalda. Kom med och diskutera styrelsearbetet och din organisations plats i en större helhet den 1-2 oktober. Nu har anmälan öppnat!Läs mera »
05.05.2021 kl. 13:32
70971_t.jpg

Är du en tillitsgenerator?

INGÅNGEN. Vaknade du i morse och tänkte hurra – idag är du en som bygger tillit i samhället? Inte jag heller, men frågan som ställdes av forskare Ola Segnestam Larsson på Styrelsedagarna 2019 borde alla i förbundsvärlden tänka på ibland.Läs mera »
01.11.2019 kl. 10:23
70682_t.jpg

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.Läs mera »
07.10.2019 kl. 15:00