Förbundens förtroendevalda i fokus

08.10.2019 kl. 13:38
INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Svenska studieförbundet har 64 medlemmar. Det är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Alla dessa är ideella föreningar, som har ett unikt syfte. Högsta beslutande är medlemsmötet eller fullmäktige, men däremellan leds och styrs den konkreta verksamheten av en styrelse.

Om man utgår från att medelstorleken på förbundens styrelser är åtta personer, så betyder det 512 personer som är med i en förbundsstyrelse. En del styrelser är mindre, men en del är också större, speciellt om man räknar med ersättarna. Det finns förstås en del överlappningar, med personer som sitter i flera styrelser. Men trots det så är det här en stor grupp människor, som väljer att använda av sin tid och sin energi på att vara med och utveckla det finlandssvenska civilsamhället genom sitt förbund.

En del av dessa förtroendevalda träffades på Styrelsedagarna i oktober. En del förtroendevalda deltar, som adept eller mentor, i Studieförbundets mentorskapsprogram Mentorix. Då jag genom verksamheten den här hösten fått vara i kontakt med många förtroendevalda och höra mer om uppdragen och styrelsearbetet inom olika förbund är det främst två aspekter som slagit mig.

Det ena aspekten är hur mycket i ett styrelseuppdrag som handlar om kommunikation. Kommunikation inom styrelsen och med anställda, medlemmar, frivilliga, finansiärer, samarbetsparter, myndigheter och allmänheten. Det går inte att ägna för mycket tid och energi åt att försöka kommunicera mer, tydligare och mer målinriktat. Lätt är det inte, men nödvändigt att prioritera om förbundet ska utvecklas framgångsrikt.

Den andra aspekten är att många utmaningar verkar bero på att styrelsen kanske inte gör det den borde, dvs. sysslar med strategiskt ledarskap. Det är lätt att falla i olika fällor: styrelsen kanske blir för operativ, blickar för mycket bakåt, glömmer syftet eller koncentrerar sig av olika orsaker på annat. Lätt är det inte, men även nödvändigt för att förbunden ska utvecklas.

Det finns många inom det finlandssvenska civilsamhället som är verkligt engagerade. Varje person är viktigt och en del av något större. Därför borde också förtroendevalda på förbundsnivå få stöd i sitt viktiga uppdrag, och genom gemensamma satsningar är det möjligt. Tillsammans är vi starkare.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

Ingången: Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

 

84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00