Förbundens förtroendevalda i fokus

08.10.2019 kl. 13:38
INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Svenska studieförbundet har 64 medlemmar. Det är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Alla dessa är ideella föreningar, som har ett unikt syfte. Högsta beslutande är medlemsmötet eller fullmäktige, men däremellan leds och styrs den konkreta verksamheten av en styrelse.

Om man utgår från att medelstorleken på förbundens styrelser är åtta personer, så betyder det 512 personer som är med i en förbundsstyrelse. En del styrelser är mindre, men en del är också större, speciellt om man räknar med ersättarna. Det finns förstås en del överlappningar, med personer som sitter i flera styrelser. Men trots det så är det här en stor grupp människor, som väljer att använda av sin tid och sin energi på att vara med och utveckla det finlandssvenska civilsamhället genom sitt förbund.

En del av dessa förtroendevalda träffades på Styrelsedagarna i oktober. En del förtroendevalda deltar, som adept eller mentor, i Studieförbundets mentorskapsprogram Mentorix. Då jag genom verksamheten den här hösten fått vara i kontakt med många förtroendevalda och höra mer om uppdragen och styrelsearbetet inom olika förbund är det främst två aspekter som slagit mig.

Det ena aspekten är hur mycket i ett styrelseuppdrag som handlar om kommunikation. Kommunikation inom styrelsen och med anställda, medlemmar, frivilliga, finansiärer, samarbetsparter, myndigheter och allmänheten. Det går inte att ägna för mycket tid och energi åt att försöka kommunicera mer, tydligare och mer målinriktat. Lätt är det inte, men nödvändigt att prioritera om förbundet ska utvecklas framgångsrikt.

Den andra aspekten är att många utmaningar verkar bero på att styrelsen kanske inte gör det den borde, dvs. sysslar med strategiskt ledarskap. Det är lätt att falla i olika fällor: styrelsen kanske blir för operativ, blickar för mycket bakåt, glömmer syftet eller koncentrerar sig av olika orsaker på annat. Lätt är det inte, men även nödvändigt för att förbunden ska utvecklas.

Det finns många inom det finlandssvenska civilsamhället som är verkligt engagerade. Varje person är viktigt och en del av något större. Därför borde också förtroendevalda på förbundsnivå få stöd i sitt viktiga uppdrag, och genom gemensamma satsningar är det möjligt. Tillsammans är vi starkare.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

Ingången: Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

 

89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48