”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

01.11.2019 kl. 11:07
PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Frans Cederlöf avgår efter fyra år i Studieförbundets styrelse. Det är dags att gå vidare mot nya utmaningar, och Frans ställer inte upp för omval. Han siktar nu på att få en inblick i intressebevakning på den finskspråkiga sidan och ställer upp i valet till Finlands studentkårers förbundsstyrelse. Med en baktanke om att sedan återvända till den svenskspråkiga förbundsvärlden.

Frans har under sina år i Studieförbundets styrelse lärt sig en hel del. Då han ställde upp för styrelsen visste han väldigt lite om vad Svenska studieförbundet var.

- Det jag ställde upp till, då jag på ett möte inom Finlands Svenska Skolungdomsförbund meddelade att jag är frivillig, var ett uppdrag som gett mig en större helhetsbild av det finlandssvenska förbundsfältet än vad jag någonsin annars hade kunnat få. Jag har vidgat mina vyer, insett att det egna förbundet inte är det enda och att det finns många inom andra förbund som funderar på samma saker, säger Frans.

För fyra år sedan var Frans Cederlöf 18 år och beskriver sig som en person som satt med i allting.

- Då någon frågade om jag ställde upp så svarade jag ja innan jag ens visste vad det var. Jag var väldigt ny i förbundsvärlden, men också väldigt ivrig. Jag hade känslan av att kunna förändra världen, berättar Frans.

Hans engagemang började redan i lågstadieåldern då han första gången satt med i elevkårsstyrelsen. I högstadiet fick han höra om Skolungdomsförbundet via elevkårsstyrelsens handledande lärare.

- Jag tänkte att ”aha, man kan göra det här på nationell nivå”, deltog i ett årsmöte och stegvis har jag sedan efter det blivit mer aktiv.

Efter många år i Skolungdomsförbundets styrelse har han de senaste åren varit anställd inom organisationen. Idag säger Frans att han ännu håller kvar vid tanken om att han kan förändra världen. Han känner att han gett sitt inom Skolungdomsförbundet och är redo för nya utmaningar.

- Jag känner mig ännu också ny på fältet och har mycket att lära mig. Men jag vet lite mer än då. Jag har fått vara med och syssla med intressebevakning på förbundsnivå, och gjort samma saker som inom eget förbund fast för alla förbund.

Givande erfarenheter

Åren 2016-2017 var Frans ersättare i Studieförbundets styrelse, och då han från och med 2018 blev ordinarie valdes han även till vice ordförande.

- Att börja som ersättare i styrelsen var ganska tacksamt. Jag upplevde det som en säker plats att lära mig, då jag fick insyn i Svenskfinland, förbundsvärlden och om samarbetet mellan förbunden, men utan desto större stress att veta så hemskt mycket.

Två år senare kände Frans att ha ville vara med helt och hållet och att han verkligen ville arbeta för de saker som Studieförbundet står för.

- Jag känner att jag hämtat med mig visionärsarbete till styrelsen. Ibland har vi kanske flugit lite väl högt ovanför marken, men jag har hämtat med mig tankegången om att om vi siktar på stjärnorna så kan vi landa på månen.

Ett konkret exempel som Frans lyfter fram är verksamhetsplanen för nästa år:

- Den är relativt ambitiös, men jag upplever att vi kommit till en realistisk nivå gällande ambitioner. Det är en verksamhetsplan som utmanar, men som är möjlig att genomföra.

Eftersom Frans var ung då han valdes in i styrelsen kan man också konstatera att han varit med i Studieförbundets styrelse nästan en femtedel av sitt liv.

- Det har varit en bra språngbräda till att vilja samarbeta i ungefär vad som helst. Jag har ett växande intresse för att få veta vad andra förbund tycker i olika frågor.

Vad är Studieförbundet?

Enligt Frans Cederlöf är Svenska studieförbundet idag sina medlemmar.

- Det Studieförbundet som organisation är starkast på är att föra samma sina medlemsförbund. Genom att vi sammanför medlemsorganisationerna hittar vi gemensamma utmaningar och gemensamma lösningar.

Frans lyfter fram Studieförbundets nätverk som det starkaste arbetsredskap vi har.

- Det finns nätverk för ungefär varenda anställd då det finns så många olika. De diskussioner som förs inom nätverken är nyttiga. Som styrelsemedlem har jag inte heller varit rädd för mängden information som kommit, utan kunnat konstatera att man inte behöver vara proffs på allting. Jag har inte känt till alla 64 medlemsorganisationer i detalj, men har fått lära mig mer och mer.

Profilen: Frans Cederlöf

Aktuell som: avgår vid årsskiftet från posten som vice ordförande för Svenska studieförbundet, arbetar som servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Ålder: 22

Familj: mamma, pappa, bror

Gör: Studerande, intressebevakare

Sysslar med: klättring och att hitta nya utmaningar hela tiden.

Det bästa med Studieförbundet: kontakten till andra förbund och mellan olika förbund

Det sämsta med Studieförbundet: de aktiva i Studieförbundet är anställda

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56