”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

01.11.2019 kl. 11:07
PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Frans Cederlöf avgår efter fyra år i Studieförbundets styrelse. Det är dags att gå vidare mot nya utmaningar, och Frans ställer inte upp för omval. Han siktar nu på att få en inblick i intressebevakning på den finskspråkiga sidan och ställer upp i valet till Finlands studentkårers förbundsstyrelse. Med en baktanke om att sedan återvända till den svenskspråkiga förbundsvärlden.

Frans har under sina år i Studieförbundets styrelse lärt sig en hel del. Då han ställde upp för styrelsen visste han väldigt lite om vad Svenska studieförbundet var.

- Det jag ställde upp till, då jag på ett möte inom Finlands Svenska Skolungdomsförbund meddelade att jag är frivillig, var ett uppdrag som gett mig en större helhetsbild av det finlandssvenska förbundsfältet än vad jag någonsin annars hade kunnat få. Jag har vidgat mina vyer, insett att det egna förbundet inte är det enda och att det finns många inom andra förbund som funderar på samma saker, säger Frans.

För fyra år sedan var Frans Cederlöf 18 år och beskriver sig som en person som satt med i allting.

- Då någon frågade om jag ställde upp så svarade jag ja innan jag ens visste vad det var. Jag var väldigt ny i förbundsvärlden, men också väldigt ivrig. Jag hade känslan av att kunna förändra världen, berättar Frans.

Hans engagemang började redan i lågstadieåldern då han första gången satt med i elevkårsstyrelsen. I högstadiet fick han höra om Skolungdomsförbundet via elevkårsstyrelsens handledande lärare.

- Jag tänkte att ”aha, man kan göra det här på nationell nivå”, deltog i ett årsmöte och stegvis har jag sedan efter det blivit mer aktiv.

Efter många år i Skolungdomsförbundets styrelse har han de senaste åren varit anställd inom organisationen. Idag säger Frans att han ännu håller kvar vid tanken om att han kan förändra världen. Han känner att han gett sitt inom Skolungdomsförbundet och är redo för nya utmaningar.

- Jag känner mig ännu också ny på fältet och har mycket att lära mig. Men jag vet lite mer än då. Jag har fått vara med och syssla med intressebevakning på förbundsnivå, och gjort samma saker som inom eget förbund fast för alla förbund.

Givande erfarenheter

Åren 2016-2017 var Frans ersättare i Studieförbundets styrelse, och då han från och med 2018 blev ordinarie valdes han även till vice ordförande.

- Att börja som ersättare i styrelsen var ganska tacksamt. Jag upplevde det som en säker plats att lära mig, då jag fick insyn i Svenskfinland, förbundsvärlden och om samarbetet mellan förbunden, men utan desto större stress att veta så hemskt mycket.

Två år senare kände Frans att ha ville vara med helt och hållet och att han verkligen ville arbeta för de saker som Studieförbundet står för.

- Jag känner att jag hämtat med mig visionärsarbete till styrelsen. Ibland har vi kanske flugit lite väl högt ovanför marken, men jag har hämtat med mig tankegången om att om vi siktar på stjärnorna så kan vi landa på månen.

Ett konkret exempel som Frans lyfter fram är verksamhetsplanen för nästa år:

- Den är relativt ambitiös, men jag upplever att vi kommit till en realistisk nivå gällande ambitioner. Det är en verksamhetsplan som utmanar, men som är möjlig att genomföra.

Eftersom Frans var ung då han valdes in i styrelsen kan man också konstatera att han varit med i Studieförbundets styrelse nästan en femtedel av sitt liv.

- Det har varit en bra språngbräda till att vilja samarbeta i ungefär vad som helst. Jag har ett växande intresse för att få veta vad andra förbund tycker i olika frågor.

Vad är Studieförbundet?

Enligt Frans Cederlöf är Svenska studieförbundet idag sina medlemmar.

- Det Studieförbundet som organisation är starkast på är att föra samma sina medlemsförbund. Genom att vi sammanför medlemsorganisationerna hittar vi gemensamma utmaningar och gemensamma lösningar.

Frans lyfter fram Studieförbundets nätverk som det starkaste arbetsredskap vi har.

- Det finns nätverk för ungefär varenda anställd då det finns så många olika. De diskussioner som förs inom nätverken är nyttiga. Som styrelsemedlem har jag inte heller varit rädd för mängden information som kommit, utan kunnat konstatera att man inte behöver vara proffs på allting. Jag har inte känt till alla 64 medlemsorganisationer i detalj, men har fått lära mig mer och mer.

Profilen: Frans Cederlöf

Aktuell som: avgår vid årsskiftet från posten som vice ordförande för Svenska studieförbundet, arbetar som servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Ålder: 22

Familj: mamma, pappa, bror

Gör: Studerande, intressebevakare

Sysslar med: klättring och att hitta nya utmaningar hela tiden.

Det bästa med Studieförbundet: kontakten till andra förbund och mellan olika förbund

Det sämsta med Studieförbundet: de aktiva i Studieförbundet är anställda

82979_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
24.08.2022 kl. 10:55
82830_t.jpg

Fira Östersjön!

BLOGG. Östersjödagen handlar om att fira vårt alldeles egna hemhav men också ta ansvar för dess framtid. Cecilia Nyman, sakkunnig på Marthaförbundet, ger tips på hur du och din organisation kan delta i evenemanget den 25 augusti.Läs mera »
09.08.2022 kl. 15:15
82817_t.jpg

Lyft fram gott ledarskap

NYHET. Mikaela Björklund utnämndes till Årets ordförande 2021 och ser ett stort värde i vandringspriset - det synliggör olika typer av gott ledarskap. Nomineringstiden för Årets ordförande 2022 pågår till den 15 september. Nominera en kandidat och synliggör gott ledarskap.Läs mera »
08.08.2022 kl. 17:01
82814_t.jpg

Vill du vara med och diskutera ”Utanför protokollet”?

NYHET. Förbundsarenan startar en LinkedIn-grupp för oss som tror på och vill att medborgarorganisationer är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Gruppen ”Utanför protokollet” är ett forum för förtroendevalda och anställda inom Förbundsarenans medlemsorganisationer. Välkomna med!Läs mera »
08.08.2022 kl. 14:16
82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10