Kommunikation är nyckeln till samarbeten

01.11.2019 kl. 12:59
PÅ BORDET. Kommunikation är nyckeln till alla samarbeten. Svenska hörselförbundet funderar på framtidens kommunikation då antalet personer med hörselnedsättning ökar samtidigt som mer kommunikation sker över nätet, skriver Nora Strömman.

Text: Nora Strömman

Våra gener styr oss. När vi spontant sätter handen bakom örat eller lutar oss framåt för att höra bättre, gör vi det för att våra förfäder gjort det i tiotusentals år. Vi vrider också på huvudet för att lokalisera ljudet. Tydligen har vi kunnat vrida på öronen en aning i tidernas begynnelse. Vissa kan det ännu också med hjälp av tre muskler som sitter på ytterörat. Men de flesta av oss har glömt hur man gör.

Hur vi hör och uppfattar ljud är en lång utveckling. Även andra arter genomgår samma utveckling. De små fåglarna som kallas zebrafinkar deltog ofrivilligt i ett försök där zebrafinkarna inte fick höra de vilda zebrafinkarna sjunga, vilket resulterade i att de i fångenskap började sjunga falskt och på ett sätt som inte stämde överens med de vilda zebrafinkarna.

Testet pågick i generationer eftersom forskarna ville se vad som händer med sången och om den falska sången förflyttas genom generationerna. Det gjorde den. Men i den fjärde generationen började projektets zebrafinkar sjunga likt vilda zebrafinkar igen, trots att de inte kommit i kontakt med sina vilda artfränder. Forskare har tolkat att det beror på att naturen har en mekanism, som ser till att allt inte spårar ur.

Människorna har genom hundratusentals år använt auditiv och visuell kommunikation med varandra. Att apor och människor har ganska små öron, tyder på att vi har använt oss mera av vår syn än hörsel för att upptäcka hot och möjligheter.

På Svenska hörselförbundet har vi redan en längre tid upptäckt möjligheterna i samarbete med likasinnade. Med Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Svenska pensionärsförbundet har vi ordnat en rad tillställningar sedan 2015 angående syn- och hörselfrågor och märkt att behovet av information angående kommunikation är stort.

Det sägs att vår kommunikation består upp till 80 procent av den visuella kommunikationen och enbart 20 procent består av ord. Vi läser kroppsspråk, gester, miner och läppar och använder orden som tilläggsstöd för allt detta. Kommunikation är ett ständigt samarbete mellan alla sinnen. Kommunikation är också nyckeln till samarbeten. Om två veckor ordnar Svenska hörselförbundet sin femte förbundskongress, där vi under två dagar samlas med våra nio föreningar och tar beslut om handlingsprogrammet för perioden 2020-2022. Nya samarbeten med andra organisationer poängteras starkt i handlingsprogrammet, likaså bevarande av det svenska språket inom vården, skrivtolkning och besök hos audionomer.

Service på det egna modersmålet är speciellt viktigt vid en hörselnedsättning, då man många gånger hamnar stöda sig på bristfällig språklig kommunikation och bokstäver man inte hör. Det är betydligt lättare att tolka vad som sägs, när man blir bemött på sitt modersmål och kan gissa sig fram och läsa på läpparna. Information är också lättare att komma ihåg på det egna modersmålet.       

Men hur ser det ut med framtidens kommunikation i och med SOTE, färre antal tjänster på svenska, ett enligt Världshälsoorganisationen dramatiskt ökande antal hörselskadade och mindre kommunikation ansikte mot ansikte och mera kommunikation över nätet där vi inte kan avläsa varandra ordentligt? Ska vi lita på att naturen rättar till oss om vi stiger fel, som den gjorde med zebrafinkarna?    

Nora Strömman är verksamhetsledare för Svenska hörselförbundet.

Läs också

På bordet: Den spännande jakten på nya medlemmar

På bordet: Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

78793_t.jpg

Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?Läs mera »
06.09.2021 kl. 14:50
78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
78759_t.jpg

Caisa Sundell ny praktikant på Förbundsarenan

NYHET. Den här hösten är Caisa Sundell praktikant på Förbundsarenan. Caisa kommer under sin praktik att jobba med bland annat kommunikation, evenemangsplanering och administration. Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:39
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
78741_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nominera kandidater. Läs mera »
01.09.2021 kl. 12:47
78416_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt nätverk kring digital verksamhet 

NYHET. Förbundsarenan har kört i gång med ett projekt för att stöda finlandssvenska förbund att utveckla sin digitala verksamhet. Nu startar ett nytt nätverk - Diginätverket. Projektet koordineras av Maj Ilola.Läs mera »
09.08.2021 kl. 15:33
78407_t.jpg

Fem förslag för förbundens finansiering

ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.Läs mera »
09.08.2021 kl. 09:19
78409_t.jpg

Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

INGÅNGEN. Under sommaren har nyheter om när det gått fel i en organisation gjort många upprörda. Vi är säkert många som reflekterar över vilka eventuella brister i de administrativa kontrollrutinerna som kanske finns i den egna organisationen. Alla har vi rutiner att förbättra och utveckla. Vi bör ändå minnas att det oftast går rätt till.Läs mera »
09.08.2021 kl. 08:58
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45