Kommunikation är nyckeln till samarbeten

01.11.2019 kl. 12:59
PÅ BORDET. Kommunikation är nyckeln till alla samarbeten. Svenska hörselförbundet funderar på framtidens kommunikation då antalet personer med hörselnedsättning ökar samtidigt som mer kommunikation sker över nätet, skriver Nora Strömman.

Text: Nora Strömman

Våra gener styr oss. När vi spontant sätter handen bakom örat eller lutar oss framåt för att höra bättre, gör vi det för att våra förfäder gjort det i tiotusentals år. Vi vrider också på huvudet för att lokalisera ljudet. Tydligen har vi kunnat vrida på öronen en aning i tidernas begynnelse. Vissa kan det ännu också med hjälp av tre muskler som sitter på ytterörat. Men de flesta av oss har glömt hur man gör.

Hur vi hör och uppfattar ljud är en lång utveckling. Även andra arter genomgår samma utveckling. De små fåglarna som kallas zebrafinkar deltog ofrivilligt i ett försök där zebrafinkarna inte fick höra de vilda zebrafinkarna sjunga, vilket resulterade i att de i fångenskap började sjunga falskt och på ett sätt som inte stämde överens med de vilda zebrafinkarna.

Testet pågick i generationer eftersom forskarna ville se vad som händer med sången och om den falska sången förflyttas genom generationerna. Det gjorde den. Men i den fjärde generationen började projektets zebrafinkar sjunga likt vilda zebrafinkar igen, trots att de inte kommit i kontakt med sina vilda artfränder. Forskare har tolkat att det beror på att naturen har en mekanism, som ser till att allt inte spårar ur.

Människorna har genom hundratusentals år använt auditiv och visuell kommunikation med varandra. Att apor och människor har ganska små öron, tyder på att vi har använt oss mera av vår syn än hörsel för att upptäcka hot och möjligheter.

På Svenska hörselförbundet har vi redan en längre tid upptäckt möjligheterna i samarbete med likasinnade. Med Förbundet Finlands Svenska Synskadade och Svenska pensionärsförbundet har vi ordnat en rad tillställningar sedan 2015 angående syn- och hörselfrågor och märkt att behovet av information angående kommunikation är stort.

Det sägs att vår kommunikation består upp till 80 procent av den visuella kommunikationen och enbart 20 procent består av ord. Vi läser kroppsspråk, gester, miner och läppar och använder orden som tilläggsstöd för allt detta. Kommunikation är ett ständigt samarbete mellan alla sinnen. Kommunikation är också nyckeln till samarbeten. Om två veckor ordnar Svenska hörselförbundet sin femte förbundskongress, där vi under två dagar samlas med våra nio föreningar och tar beslut om handlingsprogrammet för perioden 2020-2022. Nya samarbeten med andra organisationer poängteras starkt i handlingsprogrammet, likaså bevarande av det svenska språket inom vården, skrivtolkning och besök hos audionomer.

Service på det egna modersmålet är speciellt viktigt vid en hörselnedsättning, då man många gånger hamnar stöda sig på bristfällig språklig kommunikation och bokstäver man inte hör. Det är betydligt lättare att tolka vad som sägs, när man blir bemött på sitt modersmål och kan gissa sig fram och läsa på läpparna. Information är också lättare att komma ihåg på det egna modersmålet.       

Men hur ser det ut med framtidens kommunikation i och med SOTE, färre antal tjänster på svenska, ett enligt Världshälsoorganisationen dramatiskt ökande antal hörselskadade och mindre kommunikation ansikte mot ansikte och mera kommunikation över nätet där vi inte kan avläsa varandra ordentligt? Ska vi lita på att naturen rättar till oss om vi stiger fel, som den gjorde med zebrafinkarna?    

Nora Strömman är verksamhetsledare för Svenska hörselförbundet.

Läs också

På bordet: Den spännande jakten på nya medlemmar

På bordet: Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
87243_t.jpg

Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.Läs mera »
31.08.2023 kl. 14:51
87217_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
29.08.2023 kl. 16:24
87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13
86834_t.jpg

Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika

NYHET. Förbundsarenan lanserar Finansieringsfika. Våra medlemsförbund bjuds in för att få ta del av aktuell information kring finansieringskällor och diskutera. Läs mera »
07.07.2023 kl. 10:03