''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

03.12.2019 kl. 14:27
PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden.

Text: Julia Hemgård, foto: Mari Pennanen

Jonna Sahala inledde sin karriär inom styrelsen då Svenska studieförbundet ännu var en del av Svenska studiecentralen. Sedan dess har det skett en hel del förändringar inom organisationen. Bara några veckor före Jonna avgår som Svenska studieförbundets ordförande beslöt förbundet bland annat att byta namn till Förbundsarenan. Men det är mer än bara namnbyten som har gjorts under Jonnas tid i förbundets styrelse.

- Det är otroligt givande att få arbeta med och för förbundsvärlden. Att få vara med och bygga upp förbundens förbund känns extra meningsfullt, eftersom vi behöver arbeta mer tillsammans kring utmaningar för förbunden och påverkansfrågor, säger Jonna.

På frågan kring vad hon är mest nöjd med under sina år i styrelsen och som ordförande svarar Jonna det ökande engagemanget och gemenskapen. Hon lyfter fram att förbundets aktivitet och verksamhet vuxit kraftigt under de senaste åren, och hänvisar särskilt till det växande antalet medlemsförbund och den aktiva nätverksverksamheten.

- Det är fantastiskt att se att allt fler engagerar sig i verksamheten och bidrar till att göra Studieförbundet till den gemensamma plattformen förbundet är. Jag är tacksam att jag har fått vara en del av denna process.

Förbundsvärlden i framtiden

Samtidigt konstaterar Jonna att även om engagemanget hos förbundsmedlemmarna finns där är finansiärer och övriga aktörer inte i samma grad lika övertygade om betydelsen av  Studieförbundets verksamhet. Hon hoppas ändå att det i framtiden kan skapas bättre gemensamma lösningar och att förbundet även i fortsättningen ska kunna arbeta för ett mer professionellt och starkt civilsamhälle i Svenskfinland.

- Studieförbundet kan i bästa fall utgöra en professionell gemensam plattform för alla de kritiska frågor våra förbund tampas med. Rätt riktade insatser som hjälper förbunden att fungera professionellt gör att förbunden i sin tur effektivare kan arbeta med sina kärnfrågor, förklarar Jonna och hoppas på just detta kan förverkligas i framtiden.

På ett personligt plan har Jonna under sina år i styrelsen blivit påmind om att saker tar tid inom förbundsvärlden och att det gäller att få alla med. Hon lyfter fram vikten av att vara lyhörd för olika viljor, behov och önskemål – både egna och andras. Trots hennes aktiva arbete inom tredje sektorn, både som verksamhetsledare för Finlands Svenska Scouter och som ordförande i Studieförbundet, har Jonna insett att förbunds- och föreningsvärlden inte är helt okopmlicerad.

- Vi står inför en hel del förändringar där civilsamhället inte är en självklarhet. Därmed måste vi öka medvetenheten om civilengagemangets betydelse för ett demokratiskt samhälle. Att alla kan och får vara med och blir hörda.

Trots förändringar och utmaningar inom tredje sektorn tror Jonna ändå starkt på förbundsvärldens och Studieförbundets framtid, främst tack vare de engagerade och skarpa personerna som jobbar inom sektorn.

Profilen: Jonna Sahala

Aktuell som: Svenska studieförbundets avgående ordförande

Familj: sambo och flock av husdjur. Pendlar mellan Billnäs och Helsingfors

Jobb: verksamhetsledare på Finlands Svenska Scouter

Sysslar med på fritiden: vistas i naturen med hunden, odlar grönsaker, fixar på huset, läser böcker

Kommer sakna mest med Studieförbundet: människorna och dynamiken i att få medverka till att bygga mervärde och lösa problem med fantastiska proffs

Kommer inte att sakna med Studieförbundet: dåligt samvete över att så mycket mer skulle kunna och borde göras

 

84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14