Är allt föreningsliv bra?

13.01.2020 kl. 08:38
INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.

Text: Mari Pennanen

Föreningsverksamhet förknippar jag med frivillighet, demokrati, att göra tillsammans, verksamhet för ett ideellt syfte, jämställdhet och att ha roligt tillsammans. I mitt arbete med de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna hör jag dagligen om fina exempel på detta. Men även föreningar kan missbrukas eller användas för ett syfte som till exempel inte bygger på fred, demokrati och jämställdhet. Under #metoo hördes även röster om vad som skett inom föreningar och förbund. Civilsamhället är inte en egen värld utan en del av samhället.  

För första gången vill finländska myndigheter förbjuda verksamhet med hänvisning till föreningslagen. En rättegång mot en verksamhet som enligt polisen är ”den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland” pågår. Hbl skriver att det är första gången ett mål drivs för att förbjuda kriminellt gäng med hänvisning till föreningslagen (läs artikeln från 8.1.2020 här)

I Sverige har en utredning om demokrativillkor för bidrag till civilsamhället gjorts. Man har tagit fram och arbetar på villkor som ska uppfyllas för att en organisation ska få statsbidrag. Demokrativillkoret ska säkerställa att en organisation som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter inte beviljas bidrag, läs mer här.

Att man i Sverige tagit fram demokrativillkor hänger ihop med frågan vad skattemedel får och bör användas till. Det är inget nytt att all organisering och alla föreningar inte har fredliga avsikter, men efter flera exempel där verksamhet som inte följer samhällets allmänna värderingar fått bidrag, har man velat se över hur bidrag ska fördelas.

Verksamhet inom civilsamhället är en otroligt viktig del av samhället. Men inom vår sektor, precis som inom alla andra, kan saker missbrukas. Jag tror det är viktigt att värna om värderingarna och kontinuerligt se över att värderingarna och det ideella syftet vi arbetar för är förankrat. Och kontinuerligt arbeta för att nå fler med den slags verksamhet som stöder och bygger upp demokrati, jämställdhet och fred.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

Läs även

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

Ingången: Förbundens förtroendevalda i fokus

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56