Är allt föreningsliv bra?

13.01.2020 kl. 08:38
INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.

Text: Mari Pennanen

Föreningsverksamhet förknippar jag med frivillighet, demokrati, att göra tillsammans, verksamhet för ett ideellt syfte, jämställdhet och att ha roligt tillsammans. I mitt arbete med de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna hör jag dagligen om fina exempel på detta. Men även föreningar kan missbrukas eller användas för ett syfte som till exempel inte bygger på fred, demokrati och jämställdhet. Under #metoo hördes även röster om vad som skett inom föreningar och förbund. Civilsamhället är inte en egen värld utan en del av samhället.  

För första gången vill finländska myndigheter förbjuda verksamhet med hänvisning till föreningslagen. En rättegång mot en verksamhet som enligt polisen är ”den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland” pågår. Hbl skriver att det är första gången ett mål drivs för att förbjuda kriminellt gäng med hänvisning till föreningslagen (läs artikeln från 8.1.2020 här)

I Sverige har en utredning om demokrativillkor för bidrag till civilsamhället gjorts. Man har tagit fram och arbetar på villkor som ska uppfyllas för att en organisation ska få statsbidrag. Demokrativillkoret ska säkerställa att en organisation som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter inte beviljas bidrag, läs mer här.

Att man i Sverige tagit fram demokrativillkor hänger ihop med frågan vad skattemedel får och bör användas till. Det är inget nytt att all organisering och alla föreningar inte har fredliga avsikter, men efter flera exempel där verksamhet som inte följer samhällets allmänna värderingar fått bidrag, har man velat se över hur bidrag ska fördelas.

Verksamhet inom civilsamhället är en otroligt viktig del av samhället. Men inom vår sektor, precis som inom alla andra, kan saker missbrukas. Jag tror det är viktigt att värna om värderingarna och kontinuerligt se över att värderingarna och det ideella syftet vi arbetar för är förankrat. Och kontinuerligt arbeta för att nå fler med den slags verksamhet som stöder och bygger upp demokrati, jämställdhet och fred.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

Läs även

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

Ingången: Förbundens förtroendevalda i fokus

 

86216_t.jpg

Förbundsrundan ger en bra bild av förbundsfältet

Medlemsenkäten Förbundsrundan har avslutats och svaren kommer nu att analyseras. Notera den 30 augusti i kalendern för då ges rapporten Förbundsbarometern ut. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:37
86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
86002_t.jpg

Tre nya medlemmar i Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans vårmöte har antagit tre nya medlemmar. Förbundsarenan har nu 67 medlemsorganisationer och är en aktiv arena för samverkan. Läs mera »
18.04.2023 kl. 15:29
85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20