Förbundens roll som kompetenshöjare

31.01.2020 kl. 12:12
ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.

Text: Mari Pennanen, Foto: JOanna Lindén-Montes

- Validering är ett sätt att synliggöra det kunnande man får genom att delta i förbundens verksamhet: i kurser, i frivilligarbete eller i styrelsearbete. Samtidigt är det ett sätt för förbunden att lyfta upp det innehåll och den kvalitet man har i sin verksamhet, säger Henrika Nordin, verksamhetsledare på Bildningsalliansen.

Henrika arbetar med hela fria bildningsfältet, dit även förbund och föreningar hör då kurserna är en del av studiecentralens verksamhet. Studiecentralen är förbundens läroinrättning inom fri bildning. Henrika var också som enda svenskspråkiga representant med i den arbetsgrupp som vid undervisnings- och kulturministeriet arbetade med identifiering och erkännande av kunnande inom fri bildning.

Henrika lyfter fram valideringens betydelse för individer:

- Mycket av det man lär sig inom förbunden handlar om framtidskompetenser, till exempel sociala kompetenser, engagemang, kreativitet, ledarskap och företagsamhet. Speciellt för ungdomar och unga vuxna kan det vara viktigt att ha intyg på vad de har för kunnande när de söker sina första arbetsplatser och liknande, säger Henrika.

Validering handlar inte om att ändra på verksamheten utan det betyder att man helt konkret visar på vilket kunnande en kurs ger. Det är sedan en läroinrättning som ger ett intyg på ett visst kunnande, i förbundens fall är läroinrättningen SFV:s studiecentral. Kunnandet blir då dokumenterat och förs in i ett system för studieprestationer, Koski-systemet, som är ett digitalt system som administrerar studieprestationer som en individ tagit till sig.

- Läroplaner för kurser som ska valideras ska skrivas så att de är färdighetbaserade. Den rapport arbetsgruppen producerade kommer också att översättas till svenska. Dessutom kommer Utbildningsstyrelsen att publicera en handbok kring bedömning, berättar Henrika.

Anna-Karin Öhman, sektorsansvarig för Fri bildning och rektor på SFV:s studiecentral, berättar att flera kurser redan idag valideras via SFV:s studiecentral.

- Det som är viktigt är att man börjar fundera på vilka kurser man har idag som man önskar validera eller om man vill skapa nya kurshelheter som kan valideras, säger Anna-Karin.

Validering handlar om att se hur omfattande kursen är och vilka färdigheter man får av att delta.

- Det lönar sig att börja med verksamhet som är klar, återkommande och en del av kärnverksamheten, till exempel årligen återkommande kurser, och där man ser ett mervärde av validering, till exempel i kurser för unga, säger Henrika.

Bildningsalliansen och SFV:s studiecentral planerar stöd till fria bildningen, där förbunden är en del, och under våren kommer en serie webinarier att ordnas. Det finns också planer på att starta en processutbildning, där deltagarna väljer en kurshelhet inom den egna verksamheten som ska valideras och sedan under utbildningen jobbar med detta.

- Det är hitåt utvecklingen i samhället går, att alla ska kunna visa vad de kan också utanför den formella utbildningen. Det man lär sig inom tredje sektorn blir allt viktigare, både för samhället som helhet men också för enskilda individer, som stöds av att ha intyg på sitt kunnande, säger Henrika Nordin.

- Valideringsprocessen kan ge möjlighet att erkänna den kunskap man får inom föreningslivet exempelvis genom ett styrelseuppdrag. Styrelsearbetet kräver initiativförmåga, man stärker förmågan att samarbeta, delta och påverka, vilket idag lyfts fram som framtidskompetenser. Man utvecklar samtidigt mötes- och föreningskunskap och erhåller kunskap om tredje sektorn. Att erkänna det kunnandet kan förhoppningsvis öka chanserna till samhälls- och föreningsengagemang, säger Anna-Karin Öhman.

88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11
87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
87696_t.jpg

Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023. Läs mera »
07.10.2023 kl. 10:00
87618_t.jpg

Förbundsarenan jobbar för jämlikhet också i den egna verksamheten

ARTIKEL. Förbundsarenans styrelse har i år tagit fram en jämlikhetsplan. Planen stöder både det egna arbetet och kan förhoppningsvis fungera som inspiration för medlemsförbunden.Läs mera »
29.09.2023 kl. 16:58