Förbundens roll som kompetenshöjare

31.01.2020 kl. 12:12
ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.

Text: Mari Pennanen, Foto: JOanna Lindén-Montes

- Validering är ett sätt att synliggöra det kunnande man får genom att delta i förbundens verksamhet: i kurser, i frivilligarbete eller i styrelsearbete. Samtidigt är det ett sätt för förbunden att lyfta upp det innehåll och den kvalitet man har i sin verksamhet, säger Henrika Nordin, verksamhetsledare på Bildningsalliansen.

Henrika arbetar med hela fria bildningsfältet, dit även förbund och föreningar hör då kurserna är en del av studiecentralens verksamhet. Studiecentralen är förbundens läroinrättning inom fri bildning. Henrika var också som enda svenskspråkiga representant med i den arbetsgrupp som vid undervisnings- och kulturministeriet arbetade med identifiering och erkännande av kunnande inom fri bildning.

Henrika lyfter fram valideringens betydelse för individer:

- Mycket av det man lär sig inom förbunden handlar om framtidskompetenser, till exempel sociala kompetenser, engagemang, kreativitet, ledarskap och företagsamhet. Speciellt för ungdomar och unga vuxna kan det vara viktigt att ha intyg på vad de har för kunnande när de söker sina första arbetsplatser och liknande, säger Henrika.

Validering handlar inte om att ändra på verksamheten utan det betyder att man helt konkret visar på vilket kunnande en kurs ger. Det är sedan en läroinrättning som ger ett intyg på ett visst kunnande, i förbundens fall är läroinrättningen SFV:s studiecentral. Kunnandet blir då dokumenterat och förs in i ett system för studieprestationer, Koski-systemet, som är ett digitalt system som administrerar studieprestationer som en individ tagit till sig.

- Läroplaner för kurser som ska valideras ska skrivas så att de är färdighetbaserade. Den rapport arbetsgruppen producerade kommer också att översättas till svenska. Dessutom kommer Utbildningsstyrelsen att publicera en handbok kring bedömning, berättar Henrika.

Anna-Karin Öhman, sektorsansvarig för Fri bildning och rektor på SFV:s studiecentral, berättar att flera kurser redan idag valideras via SFV:s studiecentral.

- Det som är viktigt är att man börjar fundera på vilka kurser man har idag som man önskar validera eller om man vill skapa nya kurshelheter som kan valideras, säger Anna-Karin.

Validering handlar om att se hur omfattande kursen är och vilka färdigheter man får av att delta.

- Det lönar sig att börja med verksamhet som är klar, återkommande och en del av kärnverksamheten, till exempel årligen återkommande kurser, och där man ser ett mervärde av validering, till exempel i kurser för unga, säger Henrika.

Bildningsalliansen och SFV:s studiecentral planerar stöd till fria bildningen, där förbunden är en del, och under våren kommer en serie webinarier att ordnas. Det finns också planer på att starta en processutbildning, där deltagarna väljer en kurshelhet inom den egna verksamheten som ska valideras och sedan under utbildningen jobbar med detta.

- Det är hitåt utvecklingen i samhället går, att alla ska kunna visa vad de kan också utanför den formella utbildningen. Det man lär sig inom tredje sektorn blir allt viktigare, både för samhället som helhet men också för enskilda individer, som stöds av att ha intyg på sitt kunnande, säger Henrika Nordin.

- Valideringsprocessen kan ge möjlighet att erkänna den kunskap man får inom föreningslivet exempelvis genom ett styrelseuppdrag. Styrelsearbetet kräver initiativförmåga, man stärker förmågan att samarbeta, delta och påverka, vilket idag lyfts fram som framtidskompetenser. Man utvecklar samtidigt mötes- och föreningskunskap och erhåller kunskap om tredje sektorn. Att erkänna det kunnandet kan förhoppningsvis öka chanserna till samhälls- och föreningsengagemang, säger Anna-Karin Öhman.

86216_t.jpg

Förbundsrundan ger en bra bild av förbundsfältet

Medlemsenkäten Förbundsrundan har avslutats och svaren kommer nu att analyseras. Notera den 30 augusti i kalendern för då ges rapporten Förbundsbarometern ut. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:37
86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
86002_t.jpg

Tre nya medlemmar i Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans vårmöte har antagit tre nya medlemmar. Förbundsarenan har nu 67 medlemsorganisationer och är en aktiv arena för samverkan. Läs mera »
18.04.2023 kl. 15:29
85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20