Dags för förbundsanställda att få upp flåset

31.01.2020 kl. 12:27
PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.

Text: Maarit Westerén, Foto: Petra Ingo

Plats: Solvalla
Tid: Förbundsarenans friluftsdag januari 2020

Pulsen stiger och kroppen blir varm. Functional training känns bra i musklerna. Jag deltar i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda och ser idel glada miner och rosiga ansikten omkring mig. Dagen är en lyckad satsning av Förbundsarenan för att stödja välmående bland de anställda inom tredje sektorn och uppmuntra deltagarna att pröva på nya motionsformer.

Plats: Solvalla
Tid: Förbundet Hem och Skolas Tyky-dag 9 år tidigare

Konditionstest med förödande resultat. Vem vill höra att man i ett gångtest presterar sämre än andra kvinnor i samma ålder? Ingen.

Mellan de här två besöken i Solvalla har mycket vatten flutit i Aura å. Från att ha knappt tränat alls i en hetsig vardag med småbarn har jag nu blivit en ivrig motionär som njuter av både löpning och träningspass. Jag ser det idag rentav som ett privilegium att få röra på mig fysiskt. Jag har blivit omvänd till den grad att jag också försöker dela glädjebudskapet till andra i min omgivning om hur härligt det är.

För mig var arbetsgivarens hälsofrämjande Tyky-dag då för många år sedan vattendelaren. Jag tänker att jag är ett levande exempel, ”living proof” som de skulle säga på Youtube, på att alla arbetsgivare har en verklig chans att påverka de anställdas inställning till att röra på sig. Det kan vara just något så enkelt som att ordna Tyky-dagar eller att erbjuda personalen möjlighet att delta i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda på Solvalla som kan vara det som gör skillnad. Vi förbundsanställda har ofta mycket stillasittande skrivbordsjobb. Vi sitter hopkurade vid våra datorer och deltar i många möten vid inte så ergonomiskt lämpliga stolar och bord. Det vi behöver är en väckarklocka.

Det är självklart att var och en som individ har det största ansvaret för sina hälsovanor. De flesta av oss agerar ändå bäst i grupp och i samspel med varandra. Det är lättare att ta sig ut i rusket då man har en kompis som man ska jogga med. För min del passar det också bättre att delta i ett gruppträningspass än att träna på egen hand. Åtminstone för min del så händer det aldrig att jag hemma i mitt vardagsrum skulle göra armhävningar eller magmuskelövningar så att svetten lackar.

Gruppens och kollektivets kraft är ett stort stöd också i en arbetsgemenskap. En bra arbetsgivare uppmuntrar de anställda genom att erbjuda motionssedlar eller motsvarande förmåner som uppmuntrar till en aktiv livsstil. Den lilla insatsen får positiva kringeffekter på nationell nivå med bättre arbetshälsa och minskad sjukfrånvaro. Konkret märks det på en arbetsplats med gladare, nöjdare och friskare anställda.

Jag är tacksam över att jag fick ta del av gemenskapen under Förbundens friluftsdag på Solvalla. Jag är också glad att min arbetsgivare, Förbundet Hem och Skola, konkret stödjer oss arbetstagare att få upp flåset.

Vi ses på jumpan och under stiglöpningspassen i skogen!

 

Maarit Westerén är kommunikatör på Förbundet Hem och Skola.

Läs också

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

På bordet: Kommunikation är nyckeln till samarbeten

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56