Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

04.02.2020 kl. 08:26
NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.

- 37 av tidskrifterna ges ut av Förbundsarenan medlemsorganisationer och långt över hälften av tidskrifterna är organisations- eller medlemstidskrifter. Kopplingen till våra medlemmar är stark och det känns bra att Tidskriftsprojektet får ett långsiktigt hem hos Förbundsarenan, som fungerar som en plattform för samverkan, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare och nu även tidskriftskoordinator.

Tidskriftsprojektet erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd genom gemensam marknadsföring och synlighet, kompetenshöjning och erfarenhetsutbyte. Inom projektet kommer Förbundsarenan att fortsätta med etablerade verksamhetsformer. Den finlandssvenska tidskriftsmontern på bokmässan i Helsingfors ger tidskrifterna behövlig synlighet. Fortbildning för tidskriftsredaktörerna är också viktiga, då de flesta tidskrifter ges ut med små resurser.

- Vi kommer att utveckla verksamheten utgående från tidskrifternas önskemål och behov, bland annat behövs arenor för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan tidskrifterna, och vi kommer att erbjuda både fysiska mötesplatser och möjlighet att utbyta erfarenheter på nätet, säger Mari Pennanen.

Tidskrifterna representerar en mycket brokig flora från mindre medlemsbulletiner till stora och regelbundet utkommande tidskrifter. Tidskriftsprojektet initierades år 1995, i syfte att stärka och stödja de finlandssvenska tidskrifterna. Initiativtagaren till och långvarig koordinator för projektet var Anders G. Lindqvist, som år 2007 efterträddes av Thomas Rosenberg. Han fungerade som tidskriftskoordinator till och med år 2019. Från och med år 2020 håller Förbundsarenan i trådarna. Verksamheten stöds ekonomiskt av Föreningen Konstsamfundet.

- De finlandssvenska tidskrifterna mår överlag överraskande bra. Det finns en stark tro på tidskrifternas framtid. De står för en långsammare takt, både då det gäller produktionstakten och själva innehållet, eftersom de ger utrymme för längre och långsammare, reflekterande texter än dagstidningar och elektroniska medier. Men visst finns det också mörkare moln. En utmaning för tidskrifterna idag är distributionen. Det är både dyrt och svårt att distribuera tidskrifter idag och det är väldigt olyckligt, säger Thomas Rosenberg, som under årens lopp samlat på sig mycket material om olika tidskrifter och planerar att skriva en historik.

Förbundsarenan är de finlandssvenska förbundens och centralorganisationernas egen arena. Förbundsarenans medlemmar är 65 finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25