Psykisk hälsa för alla

26.02.2020 kl. 12:59
PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen.

Text: Pernilla Nylund

Hälften av alla finländare går igenom en period av psykisk ohälsa under sin livstid, och varje gång påverkar det många runt omkring - anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa är själva i riskzonen, och vart fjärde barn är barnanhörig. De flesta sjukskrivningarna i Finland beror numera på någon form av psykisk ohälsa.  

Det här ville vi på Psykosociala förbundet lyfta fram. För ett år sedan valde vi att synliggöra psykisk hälsa genom att trycka upp tygväskor med texten ”Här går jag och är helt underbar”, men nu vill vi hjälpa på ett mer konkret sätt. Vi vill hjälpa där hjälpen verkligen behövs.

Vi vill lyfta fram den viktiga inre hälsan som varierar under livets gång, och det faktum att ohälsan är närvarande i så många människors liv, på många olika plan. Så vi beslöt oss för att lansera en ny kampanj, en kampanj som har samma namn som den här kolumnen – ”Psykisk hälsa för alla”, och som pågår till den 9 oktober 2020. Målsättningen är att samla in medel för att kunna hjälpa barn, ungdomar och vuxna som berörs av psykisk ohälsa. Som kan behöva extra stöd för rehabilitering, utbildning, fritidsaktiviteter eller rekreation. Som behöver en hjälpande hand och en känsla av hopp – just här, just nu.

Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra. I ett informationssamhälle under ständig förändring är vi alla värda att få må bra. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att grannen börjar må bättre, eller hjälpa ett syskon som kämpar med studierna. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att en förälder har råd att betala årsavgiften till dotterns fotbollsklubb.

Kampanjen snurrar nu på våra sociala medier – på vår hemsida, på bloggen, Facebook och Instagram. Vi har även skickat ut direktinformation till företag, om att man kan bidra med medel antingen via ett telefonnummer eller genom att göra en inbetalning till vårt insamlingskonto. På vår hemsida www.fspc.fi kan du läsa mer om det om du vill.

När kampanjen är avslutad kommer vi att göra en utvärdering och analysera. Hur har det gått? Hur många stipendieansökningar har kommit in från personer som behöver stöd? Vad fungerade bra/mindre bra? Vad kan vi utveckla eller göra annorlunda?

Den psykiska hälsan är grunden för människans välbefinnande och därför oerhört viktig. Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra.

Sköt om dig.

Pernilla Nylund är informatör på Psykosociala förbundet. Hon tycker om att jobba med sociala medier, göra samarbeten med andra aktörer och ansvara för medlemstidningen Respons.

Läs också

På bordet: Dags för förbundsanaställda att få upp flåset

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48