Psykisk hälsa för alla

26.02.2020 kl. 12:59
PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen.

Text: Pernilla Nylund

Hälften av alla finländare går igenom en period av psykisk ohälsa under sin livstid, och varje gång påverkar det många runt omkring - anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa är själva i riskzonen, och vart fjärde barn är barnanhörig. De flesta sjukskrivningarna i Finland beror numera på någon form av psykisk ohälsa.  

Det här ville vi på Psykosociala förbundet lyfta fram. För ett år sedan valde vi att synliggöra psykisk hälsa genom att trycka upp tygväskor med texten ”Här går jag och är helt underbar”, men nu vill vi hjälpa på ett mer konkret sätt. Vi vill hjälpa där hjälpen verkligen behövs.

Vi vill lyfta fram den viktiga inre hälsan som varierar under livets gång, och det faktum att ohälsan är närvarande i så många människors liv, på många olika plan. Så vi beslöt oss för att lansera en ny kampanj, en kampanj som har samma namn som den här kolumnen – ”Psykisk hälsa för alla”, och som pågår till den 9 oktober 2020. Målsättningen är att samla in medel för att kunna hjälpa barn, ungdomar och vuxna som berörs av psykisk ohälsa. Som kan behöva extra stöd för rehabilitering, utbildning, fritidsaktiviteter eller rekreation. Som behöver en hjälpande hand och en känsla av hopp – just här, just nu.

Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra. I ett informationssamhälle under ständig förändring är vi alla värda att få må bra. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att grannen börjar må bättre, eller hjälpa ett syskon som kämpar med studierna. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att en förälder har råd att betala årsavgiften till dotterns fotbollsklubb.

Kampanjen snurrar nu på våra sociala medier – på vår hemsida, på bloggen, Facebook och Instagram. Vi har även skickat ut direktinformation till företag, om att man kan bidra med medel antingen via ett telefonnummer eller genom att göra en inbetalning till vårt insamlingskonto. På vår hemsida www.fspc.fi kan du läsa mer om det om du vill.

När kampanjen är avslutad kommer vi att göra en utvärdering och analysera. Hur har det gått? Hur många stipendieansökningar har kommit in från personer som behöver stöd? Vad fungerade bra/mindre bra? Vad kan vi utveckla eller göra annorlunda?

Den psykiska hälsan är grunden för människans välbefinnande och därför oerhört viktig. Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra.

Sköt om dig.

Pernilla Nylund är informatör på Psykosociala förbundet. Hon tycker om att jobba med sociala medier, göra samarbeten med andra aktörer och ansvara för medlemstidningen Respons.

Läs också

På bordet: Dags för förbundsanaställda att få upp flåset

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56