För en sjukskötare finns det inga genvägar

27.04.2020 kl. 08:12
PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.

Text: Sandra Alldén

En underliggande problematik förutom pågående pandemi är bristen på vårdare. Den 7 april, på Världshälsodagen, publicerade WHO tillsammans med International Council of Nurses rapporten ”State of the World’s Nursing Report 2020”. I rapporten konstateras att det globalt saknas 6 miljoner sjukskötare. Det, om någonting, är en risk för den globala hälsan. Om man vill investera i hälsa och ekonomi måste man investera i sjukskötare. Vårdare bör ses som en investering, inte en kostnad. Genom att investera i vårdare, förbättrar man befolkningens hälsa. Det handlar inte om kostnader, det handlar snarare om tillväxt.

De flesta av oss sjukskötare är inte vana att jobba med strikt skyddsutrustning. Vi är inte heller insatta i rutiner och arbetssätt på en infektionsavdelning, en avdelning där patienter med smittosamma sjukdomar vårdas. Plötsligt står vi mitt i den verkligheten att många avdelningar ändras till infektionsavdelningar och sjukskötaren bör anpassa sig. Vi anpassar oss och gör det som förväntas av oss. Vi anpassar oss eftersom vi inte har andra val. Vi är lojala.

”Jag desinficerar mina händer och börjar klä på mig skyddsutrustningen. Det är en skyddsrock i plast. Skyddsrocken är alldeles för stor för mej, men den ska passa alla. Jag virar skärpet runt midjan för att på något vis få rocken att hållas på plats. Förutom skyddsrock blir det mössa, andningsskydd, ögonvisir och handskar. Varje del av min bara hud ska jag försöka täcka så bra som möjligt. Detta tar hiskeligt med tid. Då jag slutligen kommer in i patientens rum rinner svetten längs med ryggraden, all utrustning gör det väldigt varmt och det är tungt att andas genom andningsskyddet. Visiret immar fast på några minuter.”

Oberoende arbetsplats är omorganiseringar och inskolning av nya arbetsrutiner alltid utmanande. Under coronapandemin 2020 sker dessa förändringar snabbt i vården. Under några veckor i mars 2020 förändras hela sjukvården, för att kunna garantera befolkningens hälsa och säkerhet.

För oss sjukskötare innebär det en hel del osäkerhet och otrygghet samt en aldrig sinande arbetsbörda. Redan före pandemin fanns det så mycket arbete så vi sträcker oss till bristningsgränsen. Vi var ju redan för få innan pandemin. Allt har en smärtgräns.

”Inga besök av anhöriga är tillåtna och som sjukskötare är jag tvungen att dra in på mina besök i patientrummen, detta bl.a. för att spara på skyddsutrustning. Sanningen är att vi är tvungna att spara på skyddsutrustning och utrustningen är inte vad den borde vara i denna situation! Är det inte arbetsgivarens skyldighet att garantera patientens och sjukskötarens säkerhet? Då jag äntligen kommer in i rummet är mina ögon, bakom det immiga visiret, det enda patienten ser av mej.”

Vad kan då en yrkesideell förening som SFF göra för sina medlemmar i denna situation? En stor del av de program som hade planerats inför jubileumsåret 2020 är inhiberade. Våra medlemmar bär nu en enorm arbetsbörda vilket även betyder att allt annat är på paus. Det finns varken tid eller ork för annat än att klara vardagen och jobbet. Just nu är den tysta gemenskapen och samhörighetskänslan vår styrka. Vi kämpar framåt, väl medvetna om att vi har varandra.

SFF samlar bl.a. in medlemmarnas erfarenheter av rådande situation. Upplevelser som:

"ovissheten skrämmer, lugnet före stormen, väldigt kaotiskt, dålig stämning, personalbrist, egna hälsan på spel, mycket psykiskt påfrestande eftersom riktlinjerna ändras hela tiden, för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen tas inga vikarier in, diskussion om indragning av semestrar, mardrömsscenario, vi hjälps åt, fysiskt och psykiskt tungt att konstant behöva ha på skyddsutrustning samt att ständigt städa och tvätta utrustning, brist på skyddsutrustning, oro inför omplaceringar, mycket info endast på finska, besöksförbud - oroliga anhöriga, omskolning, kaos gällande arbetsschema, problem att hinna läsa all info, för lite personal pga. karantän, dämpad stämning, själsligt kapital går åt i det tysta till oro över hur det ska sluta, smitta som kan vidarebefordras till egen familj, alla är lojala mot arbetsgivaren och jobbar på, kommer vi att få stressymptom senare, psykisk ohälsa, rädd att bli inkallad…"

För en sjukskötare finns det inga genvägar ur coronapandemin. Då du är mitt i stormen kan du inte stanna, då är du tvungen att fortsätta framåt. Och som sjukskötare är det en självklarhet att stå vid patientens sida. Vi gör allt vi kan, inom de ramar som är oss givna.

Sandra Alldén är en stolt sjukskötare som jobbar som verksamhetsledare för Sjuksköterskeföreningen i Finland rf.

 

Läs också:

På bordet: Namnbyte: död och pina eller realism och framtidstro?

På bordet: Psykisk hälsa för alla

86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
86002_t.jpg

Tre nya medlemmar i Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans vårmöte har antagit tre nya medlemmar. Förbundsarenan har nu 67 medlemsorganisationer och är en aktiv arena för samverkan. Läs mera »
18.04.2023 kl. 15:29
85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20
85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45