Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

02.06.2020 kl. 14:20
PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.

Text: Katja Nummelin-Sailakari

Som namnet Finlands Svenska Folkdansring r.f. (Folkdansringen) anger är vi en intresseorganisation för dem som tycker om att dansa, inte bara folkdans utan även pardanser och dans överhuvudtaget. Då corona-pandemin började var förstås dansarna också tvungna att upphöra med sin regelbundna verksamhet, att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet.  Det är inte bara dansandet som slutade utan även det sociala med att träffas varje vecka och få tala med varandra om veckans händelser och berätta om de kommande händelserna.

Det var meningen att Folkdansringen skulle ha en gemensam sommarfest, SamStämt 2020, med Finlands svenska spelmansförbund i slutet av juni i Ingå. Denna måste tyvärr inhiberas och flyttas några år framåt. De nordiska folkdansjuniorerna skulle träffas i Mölnlycke i Sverige på BARNLEK 2020 för att få dansa, sjunga och leka tillsammans 15-19 juli. Men BARNLEK 2020 blev förstås även den inhiberad och flyttad några år framåt. Dessa två stora händelser har setts fram emot av Folkdansringens dansare och det är en stor besvikelse då de inte blir av i sommar. Fast alla förstår varför.

Folkdansringen har ändå satsat på att ordna Folkkulturläger för barn 5-12 år i Degerby i juni, eftersom grundskolorna öppnades i mitten av maj. Lägret sker dagtid utan övernattning och för ledarna innebär det nytänkande gällande innehållet på lägret. Allting ska ske enligt nuvarande restriktioner gällande hygien, således dansas det inte som på lägret förra sommaren. Eftersom barnen så länge varit i karantän hemma under vårterminen kommer de säkert att uppskatta att få göra och uppleva saker tillsammans med andra barn.

Troligen kommer hösten att bli full av evenemang som skjutits upp från våren, så vi hoppas alla på att corona-restriktionerna upphävs tills dess, ingenting är förstås ännu säkert.

Men som tur har vi internet, dit även dansandet har flyttat. Folkdansringen har lockat dansare från olika håll i Svenskfinland till alla ladda upp videon på när de dansar Skinnkompasse, en singeldans där du dansar över två pinnar lagda i kors. Det blev mycket lyckat. Även utlärningen av dansen och musiken till dansen har laddats upp på Folkdansringens hemsida och andra sociala medier.

Folkdansarna längtar ändå efter att få dansa tillsammans i verkligheten igen!

Det enda goda med corona-tiden är att alla möten som nu hålls via nätet är mycket kortare tidsmässigt än de tidigare fysiska mötena.

 

Katja Nummelin-Sailakari är verksamhetsledare på Finlands Svenska Folkdansring. Hon har varit det i 13 år och före det jobbade hon i reklam- och mediebranschen. På fritiden är Katja också föreningsaktiv. Hon sitter i styrelsen för Helsinge Kyrkoby Ungdomsförening  och har varit aktiv inom Helsinge skolas Hem och skola förening (sist som ordförande) samt suttit i Kyrkoby skolas direktion.

Läs också

På bordet: För en sjukskötare finns det inga genvägar

På bordet: Namnbyte - död och pina eller realism och framtidstro?

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48