Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

02.06.2020 kl. 14:20
PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.

Text: Katja Nummelin-Sailakari

Som namnet Finlands Svenska Folkdansring r.f. (Folkdansringen) anger är vi en intresseorganisation för dem som tycker om att dansa, inte bara folkdans utan även pardanser och dans överhuvudtaget. Då corona-pandemin började var förstås dansarna också tvungna att upphöra med sin regelbundna verksamhet, att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet.  Det är inte bara dansandet som slutade utan även det sociala med att träffas varje vecka och få tala med varandra om veckans händelser och berätta om de kommande händelserna.

Det var meningen att Folkdansringen skulle ha en gemensam sommarfest, SamStämt 2020, med Finlands svenska spelmansförbund i slutet av juni i Ingå. Denna måste tyvärr inhiberas och flyttas några år framåt. De nordiska folkdansjuniorerna skulle träffas i Mölnlycke i Sverige på BARNLEK 2020 för att få dansa, sjunga och leka tillsammans 15-19 juli. Men BARNLEK 2020 blev förstås även den inhiberad och flyttad några år framåt. Dessa två stora händelser har setts fram emot av Folkdansringens dansare och det är en stor besvikelse då de inte blir av i sommar. Fast alla förstår varför.

Folkdansringen har ändå satsat på att ordna Folkkulturläger för barn 5-12 år i Degerby i juni, eftersom grundskolorna öppnades i mitten av maj. Lägret sker dagtid utan övernattning och för ledarna innebär det nytänkande gällande innehållet på lägret. Allting ska ske enligt nuvarande restriktioner gällande hygien, således dansas det inte som på lägret förra sommaren. Eftersom barnen så länge varit i karantän hemma under vårterminen kommer de säkert att uppskatta att få göra och uppleva saker tillsammans med andra barn.

Troligen kommer hösten att bli full av evenemang som skjutits upp från våren, så vi hoppas alla på att corona-restriktionerna upphävs tills dess, ingenting är förstås ännu säkert.

Men som tur har vi internet, dit även dansandet har flyttat. Folkdansringen har lockat dansare från olika håll i Svenskfinland till alla ladda upp videon på när de dansar Skinnkompasse, en singeldans där du dansar över två pinnar lagda i kors. Det blev mycket lyckat. Även utlärningen av dansen och musiken till dansen har laddats upp på Folkdansringens hemsida och andra sociala medier.

Folkdansarna längtar ändå efter att få dansa tillsammans i verkligheten igen!

Det enda goda med corona-tiden är att alla möten som nu hålls via nätet är mycket kortare tidsmässigt än de tidigare fysiska mötena.

 

Katja Nummelin-Sailakari är verksamhetsledare på Finlands Svenska Folkdansring. Hon har varit det i 13 år och före det jobbade hon i reklam- och mediebranschen. På fritiden är Katja också föreningsaktiv. Hon sitter i styrelsen för Helsinge Kyrkoby Ungdomsförening  och har varit aktiv inom Helsinge skolas Hem och skola förening (sist som ordförande) samt suttit i Kyrkoby skolas direktion.

Läs också

På bordet: För en sjukskötare finns det inga genvägar

På bordet: Namnbyte - död och pina eller realism och framtidstro?

85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20
85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85778_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar tidskriftsombud

NYHET. Har du ett genuint intresse för tidskrifter? Vill du påverka tidskrifternas förutsättningar, utveckla samarbetslösningar och jobba med läsarundersökning, digitalisering och webbutgivning?Läs mera »
29.03.2023 kl. 14:06
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
85633_t.jpg

Tidskriftshyllan på G18 ger smakprov på finlandssvenska tidskrifter

NYHET. Nyfiken på tidskriftsutbudet i Svenkfinland? I tidskrifthyllan på G18 finns ett stort utbud finlandssvenska tidskrifter. Kom förbi och plocka med dig nya och gamla favoriter. Läs mera »
21.03.2023 kl. 15:02