De finlandssvenska förbundens röster

04.06.2020 kl. 08:26
INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.

Text: Mari Pennanen

Traditionellt har folkrörelsernas uppgift varit att vara språkrör för medlemmarna. För många förbund är intressebevakning och påverkansarbete en av grunduppgifterna. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där Förbundsarenan är medlem har undersökt hur organisationer upplever sin roll och delaktighet i den offentliga förvaltningens berednings- och beslutsprocesser (läs mer här). Resultatet visar att många upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det finns förstås utmaningar. En utmaning är att organisationer ofta tillfrågas i ett sent skede av processen, och att många saker då redan är så långt beredda att det endast går att påverka detaljer.

Det här lyfts också fram i Exit- och återuppbyggnadsarbetsgruppens rapport, fas 2. Förbundsarenan hade där möjlighet att delta i ett hörandetillfälle i arbetet med rapporten. I rapporten konstateras att statsförvaltningen bör skapa hållbara processer för kontinuerlig dialog med medborgarorganisationer om beredning av olika ärenden och dialogen bör föras före eller i inledande skedet av beredningen, så att utlåtanden inte är den enda metoden som används.

Förbundsarenans påverkansarbete har den här våren tagit flera stora steg framåt. Vi har både fått fler förfrågningar om att delta i olika processer och den arbetsgrupp som styrelsen tillsatt för att fundera på Förbundsarenans påverkansarbete har hunnit långt gällande tankar kring på vilka sätt Förbundsarenan ska arbeta gällande påverkansarbte. Ett nytt nätverk har startats, och på den första träffen deltog 18 personer. I diskussionerna märktes samma sak, dvs. att organisationer nog upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det kräver resurser och långsiktigt arbete.

Det är helt avgörande för det svenska språket och kulturen i Svenskfinland att förbunden hörs och tar plats. Genom att påverkare från olika förbund nätverkar med kollegor inom andra förbund kan vi både sprida information och stöda varandra i ett arbete som är krävande och som aldrig blir helt färdigt. Tillsammans bildar de finlandssvenska förbunden en mäktig röst i samhället. Och hela Finland mår bättre om den rösten är stark och hörs bra.

PS. Konkreta röster från Svenskfinland hörs i Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt Svenskfinlands största virtualkör. Mäktigt! Kolla här.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56