Att vara en del av något stort

02.09.2020 kl. 13:12
INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.

Text: Mari Pennanen

Dramatiska nyheter gällande bidrag och understöd som ser ut att skäras ned. Verksamhet som inte heller nu till hösten kan fortsätta som före coronaviruset slog till. Jag hör om en stor ovisshet om vad dessa förändringar för med sig för enskilda individer inom organisationerna, för organisationerna och olika former av verksamhet när jag pratar med personer i förbundsvärlden.

Samtidigt är många vana vid osäkerhet, eftersom en av tredje sektorns styrkor är att kunna reagera snabbt, planera om och ändå jobba för sitt syfte. Men läget nu är annorlunda då det mesta ruskas om på ett för oss obekant sätt och jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är bekymrad.

Trots mycket osäkerhet och farhågor hör, ser och känner jag också av iver, förändringsvilja och utvecklingsglädje. Igen en av styrkorna i förbunden – de bygger på engagemang för ett gemensamt syfte. En verksamhetsledare brukar jämföra ett förbund med ett stort fartyg – det går inte så där bara att stoppa fartyget eller att ändra kursen väldigt mycket, utan fartyget stävar på mot de gemensamt uppsatta målen. I vissa fall vare sig man vill eller inte.

Nu krävs det kursändringar inom många förbund, eller finns möjligheter till kursändringar som man också kan se det. För att dessa ska bli de rätta är det många involverade och det finns strukturer och processer för detta. Det är också lättare att fatta rätta beslut om man lyfter blicken lite högre och funderar lite längre framåt. Det kommer en tid också efter coronaviruset, och vi vet inte ännu hur samhället ser ut då. Men på väg mot en oviss framtid kan vi ändå vara trygga i att våra organisationer håller. Med fokus på syftet kan vi lita på att strukturerna och överenskomna processer bär organisationen framåt, så länge engagemanget finns i grunden. Skeppet fortsätter, med de kursändringar vi gemensamt kommer överens om.

Att stanna upp och reflektera är hälsosamt. Var är jag och min bit i helheten just nu, var är organisationen nu? Hur långt har vi kommit, vad är på gång, vart vill vi? Hisnande. Spännande! Också här kan förbundens anställda och förtroendevalda har stöd och nytta av varandra. Till exempel via Förbundsarenans nätverk där du kan få kollegialt stöd.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

Ingången: De finlandssvenska förbundens röster

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11
87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
87696_t.jpg

Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023. Läs mera »
07.10.2023 kl. 10:00
87618_t.jpg

Förbundsarenan jobbar för jämlikhet också i den egna verksamheten

ARTIKEL. Förbundsarenans styrelse har i år tagit fram en jämlikhetsplan. Planen stöder både det egna arbetet och kan förhoppningsvis fungera som inspiration för medlemsförbunden.Läs mera »
29.09.2023 kl. 16:58
87615_t.jpg

Gemenskap i föreningslivet

BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.Läs mera »
29.09.2023 kl. 11:59