Att vara en del av något stort

02.09.2020 kl. 13:12
INGÅNGEN. Som anställd eller förtroendevald i ett finlandssvenskt förbund är du en liten men viktig del av något större. Ibland känns en egen insats livsviktig och avgörande, och ibland känns den banal och meningslös. Då är det viktigt att lyfta blicken och vidga perspektivet – också i denna coronatunga och ovissa tid.

Text: Mari Pennanen

Dramatiska nyheter gällande bidrag och understöd som ser ut att skäras ned. Verksamhet som inte heller nu till hösten kan fortsätta som före coronaviruset slog till. Jag hör om en stor ovisshet om vad dessa förändringar för med sig för enskilda individer inom organisationerna, för organisationerna och olika former av verksamhet när jag pratar med personer i förbundsvärlden.

Samtidigt är många vana vid osäkerhet, eftersom en av tredje sektorns styrkor är att kunna reagera snabbt, planera om och ändå jobba för sitt syfte. Men läget nu är annorlunda då det mesta ruskas om på ett för oss obekant sätt och jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte är bekymrad.

Trots mycket osäkerhet och farhågor hör, ser och känner jag också av iver, förändringsvilja och utvecklingsglädje. Igen en av styrkorna i förbunden – de bygger på engagemang för ett gemensamt syfte. En verksamhetsledare brukar jämföra ett förbund med ett stort fartyg – det går inte så där bara att stoppa fartyget eller att ändra kursen väldigt mycket, utan fartyget stävar på mot de gemensamt uppsatta målen. I vissa fall vare sig man vill eller inte.

Nu krävs det kursändringar inom många förbund, eller finns möjligheter till kursändringar som man också kan se det. För att dessa ska bli de rätta är det många involverade och det finns strukturer och processer för detta. Det är också lättare att fatta rätta beslut om man lyfter blicken lite högre och funderar lite längre framåt. Det kommer en tid också efter coronaviruset, och vi vet inte ännu hur samhället ser ut då. Men på väg mot en oviss framtid kan vi ändå vara trygga i att våra organisationer håller. Med fokus på syftet kan vi lita på att strukturerna och överenskomna processer bär organisationen framåt, så länge engagemanget finns i grunden. Skeppet fortsätter, med de kursändringar vi gemensamt kommer överens om.

Att stanna upp och reflektera är hälsosamt. Var är jag och min bit i helheten just nu, var är organisationen nu? Hur långt har vi kommit, vad är på gång, vart vill vi? Hisnande. Spännande! Också här kan förbundens anställda och förtroendevalda har stöd och nytta av varandra. Till exempel via Förbundsarenans nätverk där du kan få kollegialt stöd.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Läs också

Ingången: De finlandssvenska förbundens röster

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00